Автомобилната инспекция установи редица нередности в училищните автобуси и документите на шофьорите. През последния месец в страната са проверени 1250 автобуса, като при 70 са открити нередности като износени гуми и липса на ограничители за скорост.

Съставени са актове, а неизправните возила се спират от движение до отстраняване на повредите.

На места като Роман обаче проблемите не са свързани с автобусите, а с пътя – между две от селата децата се придвижват през свлачище. Алтернативното трасе е през Мездра, но удължава пътя с 50 километра.

Ремонтът на опасния участък ще започне следващата пролет.

А в Смолянско деца пътуват до училището в село Средец първо с кола по черен път, после с автобус. В Родопите стотици деца пътуват с часове, а заради снега през зимата понякога не могат да стигнат до училище.

На този фон, във Варна насочиха вниманието към темата с безопасното пресичане край училищата в града. Кукли на момче и момиче бяха поставени на оживени кръстовища с цел да накарат шофьорите да намалят скоростта.

В морската ни столица и още няколко града рокери придружаваха децата до училище. „Искаме да помогнем на децата да се чувстват по-спокойно по пътя към училище. Влизаме вътре в училищата, съвместно с Пътна полиция от октомври започваме срещи във варненските училища”, каза пред bTV Краси Симеонов, един от мотористите.