Повече от 66 хил. първокласници започват училище на днешния 15 септември.

Миналата година броят им беше с близо 1000 повече.

Общо в училищата ще влязат около 720 хил. ученици.

Вижте повече от атмосферата на празничния ден:

Поради демографската криза са закрити 27 училища. Най-много сред тях са основните – 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

Според данните на синдикатите около 21 хил. ученици остават извън образователната система – 11 хил. са необхванати, а близо 10 хил. са напуснали страната. 

Средната възраст на педагозите у нас е рекордно висока – 59 години, като вече над 15% от тях са в пенсионна възраст, а близо 240 не достигат.

Днес в много градове мотористи се движат със сигнални жилетки и помагат на учениците да пресичат безопасно около училищата.

Във Варна пък поставиха макети на деца в реален ръст на пешеходни пътеки с натоварен трафик. Целта им е да привличат вниманието на шофьорите и те да дават път на пешеходците, за да се намалят инцидентите с пресичащи деца.

Тази седмица учениците ще учат и в събота – Министерството на образованието и науката обяви 17 септември за учебен ден. Ще се учи с програмата за петък.

Причината е почивният 23 септември. Следващият петък е неучебен ден заради официалния празник 22 септември – Деня на независимостта.