„Не присъствах на учителския събор в зала „Арена Армеец”, защото предпочетох да съм с моите ученици. Той беше безсмислен, защото сме се наслушали на обещания”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Валентина Лъжанска, учител от 40 СОУ, в гилдията е от 36 години.

На въпросния събор министърът на образованието Меглена Кунева обеща 10% увеличение на заплатите на учителите от началото на следващата година. Премиерът Бойко Борисов, обяви вчера, че никой не е обсъждал с него подобно увеличение, което ще струва на бюджета около 250 млн. лв.

По думите на Лъжанска, когато има криза винаги се обещават на учителите едни пари, а в обществото остава усещането, че гилдията е привилигирована. Тя разказа още, че в момента учители биват принудително изпращани в пенсия, за да не се наложи да им плащат 10 заплати при пенсиониране (влиза в сила от август), а млади учители успяват да започнат работа, само ако са близки с директора.

Според Георги Шошев, зам.-председател на федерация „Образование” към КТ „Подкрепа”, учителите са разбрали, че са им обещани 10% отгоре върху заплатата, защото искат така да бъде.

Според него достатъчно пари могат да бъдат осигурени, ако се увеличи процентът, който се заделя от БВП за образование от 3,5% на 4%. По изчисления на синдиката за увеличаване на основната заплата на учителите с 10% ще са нужни 120 млн. лв., а при увеличаване на делът от БВП само с 0,5%, в системата ще постъпят около 400 млн. лв. повече.