Почти 4 години, след като 4-годишната Гергана Йорданова почина след рутинна операция на сливиците в ИСУЛ през 2010 г., Софийският градски съд осъди условно за немарливост трима от лекарите.

Само един беше лишен от правото да практикува професията си временно, а един беше оправдан.

Предисторията

Детето е докарано в болницата на 8 декември, а сливиците му са премахнати от доктор Михаил Маджунов. Няколко дни по-късно детето започва да повръща кръв. Родителите отново го водят в болницата, но то е пуснато за домашно лечение.

На третото идване се оказва, че състоянието на Гери е сериозно и тя е приета за операция. Трябвало е да й се прелива кръв, но се оказало, че в болницата не й е направена кръвна проба и никой не знае коя е кръвната група на Гери. Така детето умира, а е можело да бъде спасено.

Четирима лекари бяха изправени пред Темида заради това, че са причинили по непредпазливост смъртта й.

Убиецът да съжалява

Най-тежката присъда- три години и половина условно получи доктор Михаил Маджунов. Той оперирал 4-годишната Гери, но я пуснал да се лекува у дома, въпреки че повръща кръв.

На въпрос дали съжалява за действията си, той беше категоричен: „Не! Убиецът трябва да съжалява!”

Съдът реши още, че доктор Маджунов няма да практикува професията си две години и половина. На останалите от екипа даде условни присъди от 6 месеца, без да ги лиши от права.

От прокуратурата обясниха, че са поискали условни присъди за смъртта на детето, защото медиците били с безупречно реноме.

„Затова че са виновни, получиха наказания! Не може да искаме максимална присъда за хора, които всеки ден посвещават живота си, за да опазват живот...”, заяви прокурорът по делото Николай Христов.

Шок

Близките на Гери бяха потресени от съдебното решение.

„Каквато и да е присъдата, аз никога няма да бъда удовлетворена (...) Просто да се замислят! За следващите! Защото ще продължава да има такива... нито има съдебна власт, нито здравеопазване...”, каза през сълзи бабата на починалото момиче.

„Ако Гери е имала връзки, нямало е да се стигне до този фатален край!”, заяви и адвокатът на семейството Слави Димитров.

Не само лекарите, а и магистратите са претупали случая на Гери, твърдят близките на детето. Съдебното решение не е окончателно и те се надяват, че от следващата инстанция ще получат справедливост.

Близките на Гери са категорични, че ще обжалват условните присъди по делото. Не само заради смъртта на детето, а и заради това, че подобна немарливост може да се окаже фатална и за други хора.