Три нови жалби срещу регистрацията на „Движение „Да, България”
След като самостоятелната регистрация на формацията на Христо Иванов беше атакувана с три жалби в последния момент, сега се оспорва и регистрацията на коалицията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    3
Да, България
Снимка: Ладислав Цветков

Три нови жалби са депозирани срещу регистрацията на „Движение „Да, България” през последните три дни – този път във варианта му на коалиция между „Да, България” на Христо Иванов, Зелените и ДЕОС.

„Да, България” се регистрира в ЦИК като коалиция, отива на избориВчера доброволци от „Да, България” започнаха събиране на подписи за регистрация, като само за 16 часа събраха над 20 хил.

Една от новите жалби (вж. текстовете им на сайта на ЦИК) е подадена от гражданин на име Яне Георгиев Янев (както са имената на председателя на „Ред , законност и справедливост”), който твърди, че е събирал подписи в за регистрацията на „Да, България” сред гей общността, за да може тя да получи своето политическо представителство в лицето на новата формация на Христо Иванов, където „седем на всеки десет души са гей”.

Жалбоподателят обаче твърди, че е недоволен от коалицията със Зелените, „защото едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика”.

Втората жалба е на гражданин на име Цветан Петков Петков, според когото решението за регистрация на „Движение Да, България”, противоречи на материалния закон, а освен това са допуснати и груби нарушения на производствените правила. Жалбоподателят твърди още, че решението имало формални пороци и е издадено в противоречие с целта на закона.

Третата – последна за момента, жалба, е подадена от „Таймс Медиа” ЕООД, според която подписката за регистриране на коалицията е опорочена – имало само един политически субект – „Зелените”. Тази жалба е от днес, 13 февруари, и е подадена два дни след крайния срок.

Нова жалба срещу "Да, България", този път – от фирмаКоалицията със "Зелените" и ДЕОС използвала защитено наименование

Самостоятелната регистрация на новата формация „Да, България” на Христо Иванов беше блокирана именно от три жалби в последния момент, затова се стигна и до създаването на коалицията „Движение „Да, България”, в която влизат и Зелените и ДЕОС. За регистрирането на тази коалиция само за ден бяха събрани около 20 хил. подписа.

В края на миналата седмица обаче и коалицията беше атакувана в ЦИК с жалба – подадена от фирма, която твърдеше, че името на новата формация копира нейно наименование, защитено в патентното ведомство.

Очаква се делото във Върховния административен съд по жалбите срещу регистрацията в ЦИК да бъде насрочено в следващите дни. Всички жалби ще се разгледат в едно заседание на съда.

  • 2
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре