Темата за двойния стандарт на храните в Централна и Източна Европа ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17 и 18 юли, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Днес бяха обявени резултатите от сравнителния анализ между продукти, предлагани на българския и западния пазар, според които има разминаване в съдържанието им.

Информацията ще бъде внесена от словашкия ресорен министър и ще бъде подкрепена от другите страни от Вишеградската четворка (Полша, Чехия и Унгария) и още четири страни, вкл. България, които участват в процеса на изследвания.

„Тя съдържа това безпокойство, което е установено и в другите страни членки за различното съдържание на съставки в едни и същи храни“, каза още министърът.

Порожанов добави, че ще покани Комисията за защита на потребителите и Федерацията на потребителите, за да обсъдят това, по думите му, необяснимо разминаването в качеството, съдържанието и цените.

Също днес Министерският съвет реши да бъде обявена обществената поръчка за подсигуряването на системата за сигурност на НДК, която е на стойност 12 млн. лв.

Вижте повече във видеото:

Трябва ли държавата да вземе мерки срещу двойния стандарт за храните в Западна Европа и у нас?