Меглена Кунева официално пое поста министър на образованието от проф. Тодор Танев на церемония в Министерството на образованието и науката (МОН).

Двамата останаха насаме за кратък разговор в министерския кабинет, след което излязоха пред медиите за също толкова кратко изявление.

„Благодаря на госпожа Кунева, че се захваща с този доста сложен ресор в доста сложно време. Аз съм сигурен, че с нейния опит тя ще успее да докара до край това, което е започнато, и то ще върви на добре. На всички колеги благодаря. Те тепърва ще разбират, предполагам, колко съм бил мил и вежлив с тях. Поднасяме ви едно от най-добрите интелектуални бижута, което има в момента в България – госпожа Кунева", каза още проф. Танев. И добави: „Обичам ви, както казва госпожа Такева“ (Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, бел. ред.).

Новият образователен министър благодари на стария за добрите думи и за джентълменството и обеща да надгражда започнатото, особено в областта на професионалното образование.

Тя помоли за малко време, за да се запознае с новия ресор.

„Искам да не се разпилява нищо – като енергия, знания и мотивация на екипа. Благодаря, че сте тук и ви виждам“, каза тя.

Депутатите избраха вчера Кунева за министър на просветата и гласуваха оставката на Танев, която беше поискана миналата седмица от премиера Бойко Борисов след серия от скандали с новите учебни програми и учебници.

В неделя в предаването „120 минути” Тодор Танев обяви, че по-скоро не одобрява кандидатурата на Кунева, защото тя не познава образователната система.

Тъй като Меглена Кунева е и вицепремиер, ще има две работни места – в сградата на образователното министерство и в тази на Министерския съвет.