Вицепремиерът Меглена Кунева беше избрана за министър на образованието от депутатите. Тя обаче не получи подкрепа от цялото мнозинство. Нещо повече - даже в Реформаторския блок имаше гласували против нея.

След прегласуване и двама депутати от "Патриотичния фронт", които обявиха, че има грешка от отчитането на вота им, в крайна сметка Кунева беше избрана със 104 гласа "за", 66 - "против" и 33 - "въздържал се".

При прегласуването от 203 гласували депутати 106 подкрепиха Кунева, 66 бяха против, а 31 се въздържаха.

Двама депутати от Патриотичния фронт обаче обявиха, че има грешка - било отчетено "за", а искали "въздържал се". Така резултатът в протокола бе поправен и в крайна сметка гласовете „за” бяха записани 104, тези „против” – 66, а въздържалите се станаха 33-ма.

Подкрепа за поста Кунева получи от 80 депутати от ГЕРБ, 13 от РБ, 8 от БДЦ и 3-ма независими. 35 депутати от БСП очаквано гласуваха против, както и 21 от ДПС, 2-ма от ПФ, 5-има от "Атака", един от РБ и двама независими.

Въздържаха се 6-има от РБ, 15 от ПФ, 3-ма от БДЦ, 9-ма от АБВ.

Снимка: Ладислав Цветков

При първото гласуване гласуваха 202 народни представители. 104 от тях бяха „за”, 66 – против, а 32 се въздържаха.

Депутатите освободиха и подалия оставка Тодор Танев.

Снимка: Ладислав Цветков

Правителството стана жертва на собствения си закон за предучилищното и училищното образование, който е невъзможен за прилагане, коментира по време на дебата преди гласуването Валери Жаблянов от БСП.

Станислав Станилов от „Атака” сравни биографията на Кунева с дялани камъни с аргумента „където го сложиш, навсякъде става”. По думите му тя би се съгласила да стане също и министър на здравеопазването или икономиката.

Бойка Маринска от РБ
защити кандидатурата на Кунева, като подчерта, че тя има качества да поеме поста на просветен министър.

Вече независимият Лютви Местан, който се отцепи заедно с още петима депутати от ДПС, беше категоричен, че въпросът е не дали Кунева ще бъде избрана за министър, а с колко гласа.

„Ако след гласуването на таблото лъснат по-малко от 121 гласа, това ще е цифровият израз на тежкото самопризнание за партиите от управляващото мнозинство, че кабинетът „Борисов 2” и мнозинството са загубили своята управленска легитимност. Няма съмнение, че ако предложението на премиера се бламира днес, изходът от парламентарната и правителствена криза, които ще последват, ще е незабавен предсрочен вот, изтъкна Местан.

„ С гласовете си „против” и „въздържал се” днес ще бламирате не Кунева, а самия премиер. Повторно негово предложение ще е вече на вече бламиран министър-председател”, заяви бившият лидер на ДПС.

Според Магдалена Ташева от „Атака” обаче няма да настъпи драма, ако Кунева не бъде избрана. Не ни плашете с бламиране на премиера. С тази номинация той заслужава да бъде бламиран, изтъкна тя.

Според Местан се наблюдава игра на вътрешноуправленска опозиционност

„Аз и петимата колеги няма да участваме в тази игра. Решете без нас тази вътрешнокоалиционна свада. Няма да се наредим нито до мнимата опозиция, нито ще подкрепим един кабинет, който след излизането на ДСБ вече загуби своята морално-политическа легитимност”, посочи Местан.

Независимият Георги Кадиев подчерта, че министерският пост в образованието трябва да бъде зает от човек от системата.

„В РБ има достатъчно хора, които могат да свършат тази работа, Кунева не е от тях. Ако идеята е да се търси красива и скандална жена за този пост, и Гери-Никол би свършила тази работа”, заяви Кадиев. Според него би било унизително, ако кандидатурата на Кунева мине в парламента „с няколко гласа”, при положение че повечето партии са срещу нея. „Унизително е министър на образованието да бъде приет по милост”, отбеляза Кадиев.

Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на социалистите Михаил Миков изрази опасения, че ако Кунева бъде избрана, няма да направи ревизия на политиката в сферата на образованието и това ще генерира още повече недоволство у хората.

Става въпрос не за политическа подкрепа, а за безпринципна аритметична подкрепа, само и само да има промени в кабинета, подчерта Миков. Той допълни, че левицата ще е настойчива за промяна в политиката в образованието.

Снимка: Ладислав Цветков

За нас е неприемлив цялостният подход на цялото управляващо мнозинство към управлението като цяло и специално към ресора образование, коментира Четин Казак от ДПС. Дори субектът, излъчил кандидата за министър, е разделен, посочи той.

Очакваме, ако кандидатурата на Кунева бъде подкрепена, да бъде даден ясен знак, че подходът ще бъде променен, допълни Казак.

Снимка: Ладислав Цветков

Репликира го Георги Кадиев с думите, че вижда само 16 души от ДПС в пленарната зала. „Ако не влязат 30 души, това ще е политическата сделка с ГЕРБ, това ще е моделът КОЙ”, предупреди той.

„От „Атака” виждам трима, да не стане така всички да сме против и Кунева да мине, защото половината са се изнизали от залата. Като сме опозиция, ще сме опозиция, няма да сме мишки и да стоим по коридорите”, призова Кадиев преди гласуването.

Депутатът от БДЦ Стефан Кенов заяви, че те ще подкрепят Кунева. Ще дадем кредит на доверие не само за ресора образование, а и за това, че вицепремиер ще поеме този ресор, за да съхраним стабилността в България”, мотивира се той. По думите му Кунева ще има задача да върне доверието на родителите в образователната система.

Снимка: OFFNews.bg

Междувременно, в кулоарите на парламента беше предотвратен сблъсък между депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и независимия Георги Кадиев. Спорът тръгнал още от пленарната зала и се е пренесъл в кулоарите. Разменили са се реплики като ставаш смешен.

Техни колеги обаче успокоили страстите.