Към края на месеца ще има 6 хиляди места за настаняване на бежанци, които отговарят на европейските изисквания. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в Боровец.

В момента месечно у нас влизат около 100-120 души, между 150-200 души се експулсират. Въпреки обещанията на държавата, че бежанците ще получават по-бързо статут, в лагера в Харманли от 1300 бежанци само 18 са получили статут за последните шест месеца.

Статистиката показва, че проблемът не е само в Харманли. От общо 7 144 подадени молби, статут за миналата година са получили малко над една трета от тях. Доскоро нямаше достатъчно квалифицирани хора, които да провеждат интервютата с имигрантите. Необходимите специалисти вече работят и се очаква се в края на месеца работата да се ускори.

Лагерът в Харманли вече прилича на малък град. В момента там живеят над 1300 души. И всеки чака статут. Алина Оскан е сред първите обитатели на лагера. Заедно с двете си деца пети месец чака документа, който ще й отвори пътя към Германия, където е съпругът й.

„Вече съм изчерпана и като енергия, и като търпение. Пет месеца минаха в броене на дните. И всеки ден си казваш - то ще стане, ще се случи утре. Крепят ме само децата”, казва жената.

В същото положение е и Абдулахамид. Неговото семейство е останало в Турция. „Войната за мен вече е психологическа. Съпругата с двете ми дъщери вече четвърти месец са някъде в Турция - мизерстват, а аз не мога да получа статут, за да се опитам да се събера с тях. Това е ужасно”, споделя Абдулахамид Муск.

Причината тези хора да чакат толкова дълго статут, е че до скоро лагерът не разполагаше с квалифициран персонал. Но с последните назначения от края на януари забавянето щяло да бъде наваксано.

„В момента ние все още не сме издали статути поради това, че засега минаваха интервютата и процедурата, която е за даване на статут. Трябва вече да се разгледа решението - дали е правилно, дали не е правилно и вече г-н Чирпанлиев да си каже тежката дума за статутите”, обяснява Йордан Малинов - директор на лагера в Харманли.

Дългото чакане и неизвестността обаче обезверява бежанците. За да тушират напрежението и под натиска на международните организации от Агенцията по бежанците бяха принудени да разрешат на чужденците свободно да напускат лагера поне през деня. Това обаче предизвика напрежение в Харманли.

Добрата новина, е че условията на живот в бежанските лагери са подобрени. По данни на Агенцията за бежанците в момента в центровете са настанени близо 3 600 души. Зам.-министър Маринов съобщи, че ще има нов план с мерки за ограничаване на незаконната миграция. Планът включва продължаване на полицейската охрана границата.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас