Сметната палата започва проверка за това как правителството е разпределило половин милиард лева от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

В началото на март кабинетът одобри списък от около 400 проекта сред подадените 1100. Одитът на Сметната палата ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв.

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно.

В 15 часа днес започва среща на министъра на финансите с Националното сдружение на общините. Общините също питат по какви критерии бяха раздадени близо 500 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството. Кметовете възразяват, че са останали изолирани от процеса на селектиране и оценка.