След рекордно замърсения въздух: Столичната община готова на непопулярни мерки
Причините за мръсния въздух са моторните превозни средства, използването на твърди горива за отопление и мъглата, която вечер покрива столицата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 4
    2
2111288817.jpg

Столичната община е готова да предприеме непопулярни мерки, за да ограничи замърсяването, каза кметът Йорданка Фандъкова.

За последните 24 часа замърсяването на въздуха в София е било седем пъти над нормата, сочат данните от измервателните станции на екоминистерството.

Причините за мръсния въздух са моторните превозни средства, използването на твърди горива за отопление и мъглата, която вечер покрива столицата. Един от най-замърсените квартали е Павлово, където фините прахови частици са били седем пъти над нормата.

Общината обеща контрол и спиране на дизеловите автомобили без катализатори от движение. Когато замърсяването на въздуха е трайно ще има ограничения на пътния трафик и дори пускане на безплатен градски транспорт.

„Ще има контрол върху горенето на вредни вещества и най-вече автомобилни гуми. Особено в гетата се горят материали, които нямат нищо общо с традиционните материали и горива”, каза Фандъкова и поясни, че е възложила проверки.

Жителите на кв. „Факултета” са готови на проверки, като казват, че се отопляват само на въглища и на дърва.

Софиянци отново дишаха опасно мръсен въздухНивото на замърсеност достигна нива седем пъти над допустимите

Как да се предпазим от замърсения въздух?

Лекарите напомнят, че замърсяването на въздуха през зимата може да отключи развитието на сериозни белодробни заболявания.

„Малките деца и възрастните хора да избягват да излизат, ако не е наложително”, съветват медици.

Друга превантивна мярка е носенето на маска на лицето, която да закрие носа и устата ни. Маската трябва да се сменя на всеки два часа, защото след това губи свойствата си да филтрира мръсния въздух.

  • 4
    2
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре