От недоумение и объркване до тотално одобрение – това е реакцията на социалните мрежи относно новата маркировка на столичния бул. „Витоша“ при НДК. Трасето, което се намира в една от най-натоварените централни зони в София, беше отцепено за маркиране по време на дългите почивни дни около Великден и Гергьовден.

От снимките онлайн става ясно, че за да паркират шофьорите на новите разчертани от Столична община паркоместа, те трябва да спрат в платното за движение и да паркират назад. Това би задръстило движещите се автомобили, алармират потребителите онлайн.

„Получава се постоянен конфликт между маневриращи за паркиране от едната страна по посока на движението в една лента. После идващите от левия завой от Патриарха в една лента с места за паркиране обратно на посоката за движение. Всеки влизащ или излизащ от паркомясто ще трябва да направи маневра за косо паркиране като задължително навлязат в лентата за насрещно движение и се създават множество конфликтни точки“, пише един потребител в групата „Забелязано в София“.

„Трафикът ще се оправи, когато улиците са АД за шофьорите и РАЙ за всички останали“, коментира друг потребител под снимката.

Друг отбелязва, че иначе широкият бул. „Витоша“, с новото разпределение за паркиране и новата велосипедна алея, драстично се смалява.

„Като цяло широк булевард да го направиш на квартална уличка… Пълно безумие“, пише той.

Снимка: Facebook / Забелязано в София

„Вчера минах. Може и тези отляво да паркират вдясно, но най-вече тези отдясно перфектно паркират вляво. Не е ясно защо, но е така“, пише друг потребител.

„Циркът с паркирането ще е пълен. То ще са едни псувни, че искаш да паркираш, а този отзад ти се е набил в бронята, ще са едни бибитки, едно чудо. Дано не съм прав, но знаем масовият български манталитет на шофиране“, пише друг потребител.

Снимка: Facebook / Забелязано в София

Други, които одобряват новата маркировка, призовават останалите шофьори да се научат да управляват автомобил.

„Сериозно ли ви се налага да навлезете в лентата за насрещно движение, за да паркирате в обозначените места? Площад да ви се осигури за тая маневра? Полигон?“, пита възмутен софийски гражданин.

„Мислете с тия глави. Паркиране назад – излизането е по-лесно и безопасно“, пише друг.

Междувременно от страницата „Транспорт за София“ публикуваха в социалните мрежи, че при подобно паркиране всички маневри се извършват с максимална видимост.

Подобна публикация има и от страницата „trinmo.org – Транспорт, инфраструктура и мобилност“.