Семейство Риманте и Цветан Цолови все още не знаят защо беше застреляно кучето им Термик. Вместо обяснение или извинение те получават заплахи за живота си, а подписка в кметството цели да бъдат изгонени от дома им в село Балша.

На Лазаровден семейството излиза на разходка с двете си кучета и малката си дъщеря Неринга. Животните – баща и син, обичали да играят в кална локва, и се отдалечили на 200-300 метра от стопаните си – близо до селскостопанския двор на двама брата Здравко и Христо Миленови. Именно един от тях е застрелял фатално Термик, за да го намери Цветан малко по-късно безжизнен.

„Чух изстрела и нещо ми трепна, казах на Риманте да се прибере с детето. Запалих мотора, обиколих селото и не намерих кучето. Термик лежеше прострелян във врата до двора, това беше премерен изстрел, от упор”, споделя Цветан.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е категоричен, че животните не са способни на агресия. „ Всички ги познават и си играят с тях. Това е порода на куче водач за слепи хора.  Тези кучета не могат да изядат дори живо животно, те ядат само готова храна”, посочи той.

Семейството парапланеристи отива в Балша, за да намери спокойствие. Познават се с малко хора и никога не са имали проблеми с никого. „Не сме имали конфликти и с въпросните двама братя. Все още нямам отговор защо са убили кучето”, коментира Цветан.  

Реакция от кмета на Балша няма, а по-късно идват и заплахите. „Получихме заплахи, че заради кучето ще застрелят цялото ни семейство. Болни са от алкохолизъм, вероятно са близки на братята”, коментира Риманте.

Цветан допълва, че им е казвано, че полиция не се вика и в селото не се прави така. Властите обаче са иззели оръжията на братята и са снели техните самопризнания.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейство Цолови са категорични, че няма да си тръгнат. Цветан призова хората по малките села да не си затварят очите за подобни случки и да разчитат на властите.