Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло –това на практика съдържат най- разпространените шоколади в търговската мрежа у нас според „Активни потребители”.

Само 2 от 27 тествани марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз – а  именно да има над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад. Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

„Установяваме стремеж към икономисване на какао, а какаото е най-важната съставка в шоколада, тя е и най-скъпата разбира се. Неслучайно европейското законодателство е установило минимална норма от 35 %, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.

Вижте тестваните марки в таблицата в края на текста!

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати, показва проучването на "Активни потребители". При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

Снимка: iStock

Основните изводи от изследването на „Активни потребители” са, че в търговската мрежа не се продава шоколад отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат).

В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС). 

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите, въпреки предупрежденията за наличие на такива.   

На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Търговска марка

Производител

Тегло в грама

Компонентен състав1

Хранителна

информация за 100 гр.2

Сертификати3/
Забележка

 

Млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

 

100

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,4

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаово вещество

 

 

Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско

Суислион ООД, Босна и Херцеговина

 

80

Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант

Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин

Въглхид-55

Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 33% какаово вещество

 

Своге

млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

90

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-60

Захари-59

Белтъци-5,6

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаова маса

 

Alpine milk lait

Монделийз България ЕООД, София

85

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

 

Alpine milk

snack format

Монделийз България ЕООД, София

45

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-6,2

- Cocoa life

 

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 27% какаова маса

 

Alpinella

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша

90

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаова маса

 

 

Beyond Time

Belgian chocolate

The Belgian chocolate group, NV, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,5

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 32,5% какаово вещество

 

Choklad ljus

Milk chocolate

Произведено за IKEA

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

- UTZ

 

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е– 25%!

 

Delices de Belgique

Delices de Belgique, Herentals, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,9

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 32,5% какаова маса

 

Fine carre

Milk chocolate

Произведено за Lidl

200

Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант

Въглхид-52,7

Захари-51,8

Белтъци-6,2

- UTZ

- FSC

 

Претенция за 33% какаова маса

 

Ion break

ИОН АД, Гърция

 

85

Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,3

Захари-46,5

Белтъци-9,2

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

J.D.Gross, Milk chocolate

Lidl Stiftung, Germany

 

125

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50,4

Захари-49,4

Белтъци-7,3

- Fairtrade

- FSC

 

Претенция за 32% какаова маса

 

Leona

Cream bar

Ил Трейдинг, София, Произход- Македония

75

Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)

Въглхид-59,5

Захари-55,8

Белтъци-3

*Нетипични компоненти

 

Lindor

Lait milch

Инкофудс ООД, Казичене

100

Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-44

Захари-60

Белтъци-4,6

- Cocoa

 

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 31% какаова маса

 

Lindt

Линдт/Шпрунгли, Швейцария

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-57

Захари-56

Белтъци-6,5

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 31% какаова маса

 

LZ

аериран млечен шоколад

Нестле България АД

35

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,7

Захари-53,7

Белтъци-8,6

 

Претенция за 31% какаова маса

 

Merci

August Storck KG, Berlin, Германия

 

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-50,6

Захари-49,8

Белтъци-7,1

 

 

Претенция за 32% какаова маса

 

Milka

Alpine milk

Монделийз България ЕООД, София

 

100

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Pergale

milk chocolate

 

AB Vilniaus Pergale, Литва

93

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-58

Захари-56

Белтъци-8,8

*Нетипични компоненти;

 

 

Претенция за 27% какаова маса

 

Ritter sport

Alpine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин

Въглхид-54

Захари-53

Белтъци-8,2

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Ritter sport

Cocoa selection

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах

Въглхид-35

Захари-33

Белтъци-8,5

Претенция за 55% какаова маса

 

Произход от Гана

 

Ritter sport

Fine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин

Въглхид-48

Захари-47

Белтъци-7,3

Претенция за 35% какаова маса

 

Roshen, Milk Bubble

Рошен България ЕООД, София

80

Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55,5

Захари-54,2

Белтъци-7,0

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 26% какаова маса

 

Schogetten

Alpine milk chocolate

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55

Захари-55

Белтъци-5,4

Претенция за 30% какаова маса

 

Schogetten

Alpine milk chocolate wih hazelnuts

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50

Захари-50

Белтъци-6,4

Претенция за 30% какаова маса

 

Terravita

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-5,5

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Wesotych Swiat

Terravita

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

90

Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-58

Захари-57

Белтъци-4,3

 

 

Претенция за 32% какаова маса

Забележки:
1В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;
2В жълт цвят са оцветени стойностите на захари надхвърлящи 50%;
3Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта;