Съдии от Софийски градски съд (СГС) поискаха оставката на ръководството – на Владимира Янева и на заместниците ѝ Богдана Желявска и Петя Крънчева. Обвиниха и Висшия съдебен съвет (ВСС) в бездействие срещу случаите, пораждащи „съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система", и го призоваха да направи пълна проверка на работата на ръководството на СГС.

Писмото им, изпратено до медиите, идва на фона на скандала със съдия Румяна Ченалова, която бе обвинена от френския посланик Ксавие дьо Кабан в участие в корупционна схема.

Съдиите (тук можете да видите имената им) казват още, че нямат доверие в действията на ръководството на СГС и са обезпокоени, че авторитетът на съда „ще се срине непоправимо”.

"Това ръководство явно не се справя или няма воля да реши проблемите", коментира Десислава Попколева.

Междувременно ръководството на Софийски градски съд излезе с отворено писмо до ВСС и съдиите от СГС, което беше разпространено до медиите. В него Владимира Янева и заместниците ѝ заявяват, че винаги са изпълнявали работата си "добросъвестно и спазвайки стриктно закона". Прочетете по-долу пълната позиция на ръководството на СГС!

Публикуваме пълния текст на писмото:


"Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет,

Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийски градски съд, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него. Изострянето на общественото внимание върху този случай, както и реакцията на различни институции показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем. Считаме, че този проблем е следствие на бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда.

От своя страна, същото ръководство не изразяваше по адекватен начин позиция, когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела.

Пред сегашното ръководство на съда няколкократно съдии от Наказателно, Гражданско и Търговско отделения са поставяли въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаване на посочваните от нас проблеми.

Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават ограничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси. Висшият съдебен съвет следва да стори това. Затова настояваме да извършите задълбочена проверка на управлението на Софийски градски съд. Успоредно с това, апелираме ръководството на съда, осъществяващо правомощията по чл. 35, ал. 4 ПАС вр. с чл. 9 ЗСВ, да се оттегли, защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на Софийски градски съд, в който работим ще се срине непоправимо".

Позиция на ръководството на Софийски градски съд:

Снимка: СГС

Снимка: СГС