Румен Радев: Заявката на премиера за нови самолети е с цел ново протакане
Румен Радев е убеден, че отново няма да се намерят пари за нови машини за ВВС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 37
    6
Румен Радев

Свадата между институциите по темата модернизация на армията и сектор сигурност влезе в нова фаза.

Спорът за избора на нови български изтребители продължаваПредседателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков е категоричен, че натиск и лобизъм не е имало

След като в петък премиерът Бойко Борисов декларира, че желае да преговаряме с всички компании за нови бойни самолети, днес президентът Румен Радев разясни, че това показва желание на правителството да протака. Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, уточни държавният глава.

"Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов, Ф-16 , „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”.

Радев поясни че самолетите надхвърлят значително финансовата рамка, определена от парламента.

Румен Радев: Двама бивши министри провалят авиациятаЦветан Цветанов разбирал само от апартаменти

Той коментира и намерението на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов да не започва преговори, докато анкетната комисия в парламента не си свърши работата. Комисията ще разследва процедурата, класирала на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”.

Какво отличава самолетите „Грипен” от Ф-16?Около тях се върти скандала между представители на ГЕРБ и президента Румен Радев

Държавният глава не скри раздразнението си , че решенията от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) със сроковете и финансовата рамка по модернизацията и стабилизирането на сектор Сигурност не се спазват.

"Хаосът е пълен този хаос го виждам всеки ден... Аз не виждам смисъл от следващ Консултативен съвет по тема сигурност и отбрана. Обикновено тези съвети се правят, за да се надгражда, за да може, когато сме взели едно решение, да проследим как се реализира.

Аз мисля да си говорим на следващите съвети за корупция, съдебна реформа и бедност", заяви президентът Радев.

Той каза, че гневът на хората от Асеновград е справедлив, но не трябва да се използва за нагнетяване на напрежение.

  • 37
    6
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре