Румен Радев за договора с Македония: Отворихме нова европейска страница
Македония очаква да стане 30-ата членка на НАТО, заяви Зоран Заев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

От днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения между България и Македония, заяви президентът Румен Радев, който даде висока оценка на подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Държавният глава призова за скорошна ратификация на договора от парламентите на двете страни, изпълнение на условията, заложени в него, и осъществяване на договорените проекти в името на благоденствието на гражданите на двете държави.

ЕС приветства договора ни за добросъседство с Македония Според Брюксел той е положителна стъпка в отношенията

Председателят на македонския парламент Талат Джафери също се обяви за бърза ратификация на договора от двете народни събрания.

„Идният период налага много работа, тежки решения и решения, които в разумен срок ще доведат като резултат до придобивки за всички граждани”, каза Джафери.

„Всички, които живеят в Македония, споделят още една обща мечта и това е пълната интеграция в ЕС и НАТО(…) За съжаление обаче спорът с Гърция е пречка за реализиране на стратегическия избор”, каза още той.

Джафери обаче подчерта, че е оптимист и е дълбоко убеден, че ако се подходи зряло и сериозно, проблемът ще се реши.

България на три морета? Не! „Триморие” на НАТОСлед повече от век войни за присъединяването на „Долната земя” към пределите на родината, България и Македония сключиха договор за приятелство и добросъседство, който ще помири управляващите и опозицията от двете страни на р. Вардар. Какво свързва документа с най-новия проект на Североатлантическия алианс „Триморие”?

Македония засилва сътрудничеството си със страните в региона, отваря се към съседите си и очаква да стане 30-ата членка на НАТО, заяви и македонският премиер Зоран Заев в Подгорица, където участва в среща на върха, на която присъства и американският вицепрезидент Майкъл Пенс.

В речта си на срещата Заев подчерта, че членството на Черна гора в НАТО е окуражаващо, тъй като показва, че всички могат да напреднат и да дадат своя принос както за колективните нужди, така и за нуждите и интересите на своите граждани.

Той заяви, че в бъдеще Македония ще се включи по-активно в мисиите на НАТО и ще увеличи бюджета за отбраната си.

Американският вицепрезидент: Бъдещето на Западните Балкани е свързано със ЗападаМайк Пенс поздрави черногорците за тяхната "храброст в условията на руския натиск"
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре