Другата седмица връчвам мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила, надявам се в началото на май кабинетът да бъде факт. Това заяви президентът Румен Радев, когато влезе в сградата на Народното събрание, където днес ще се закълнат новите депутати.

Президентът обяви още, че очаква сериозни резултати от 44-тия парламент. Надява се той да изкара пълен 4-годишен мандат, защото държавата има нужда от стабилност.

Радев припомни, че в обръщение към нацията вече е начертал приоритетите за държавата. „Не мисля да се повтарям и приоритетите не са се променили”, уточни той.

На въпрос за промените в изборното законодателство и въвеждането на уседналост той обяви: „Този парламент трябва да реши каква държава ще бъдем – дали ще бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние. Трябва да решим наистина, ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистрация на етническа партия. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като не допуска тяхната капсулация”.

По думите му някои религиозни общности в момента се финансират само отвън. 15 – 17 млн. лв. допълнително ще са нужни за издръжката на всички религиозни общности и техните храмове, уточни той.

С правителството, което почти сигурно ще е трети кабинет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той очаква да работят конструктивно в името на българския народ.