Кметът на София и министърът на земеделието предлагат законодателни промени след разследване на bTV – при поредния разкрит случай на фалшива реституция общински терени дори част от метростанция е възстановена на частници като земеделска земя.

По-рано стана ясно, че с фалшиви документи голям брой апетитни терени в източната част на София са се оказали в чужди ръце. Прокуратурата започна разследване, а началникът на земеделската комисия в Панчарево, пресечна точка на измамите, получи и обвинение.

Днес министърът на земеделието Румен Порожанов и Йорданка Фандъкова обсъдиха как да се спрат злоупотребите.

„Първо да се направи всички възможно да бъде отменена тази процедура, защото от вашите репортажи стана ясно, както и предишния път, че общо взето вероятно става въпрос за престъпление. Освен това да се постави краен срок и да се прекратят вече с възстановяването на земеделски земи в урбанизираната територия”, призова градончалникът.

Агроминистърът Румен Порожанов се съгласи, че нужда от по-сурови мерки има: „Явно, за да се избегнат недобросъвестните действия, може би ще трябва да се потърси по-кардинално решение”.