Продължава бедственото положение, обявено заради свлачището в сливенското село Раково. Скална и земна маса с площ един декар се е свлякла и е затлачила коритото на река Луда Камчия. Има опасност пътят към селото да бъде затворен.

Село Раково е високо в Сливенския балкан и до него се стига трудно. За пръв път от 15 години до селото има автобус, но свлачището заплашва да блокира пътя и да откъсне главния водопровод. „Това свлачище, на 20 метра е това нещо, ето и асфалта как се е пропукал, водата подбива това нещо”, обясни местният жител Андон Хростов.

Хората с тревога следят разлома, широк няколко метра, и дърветата, почти откъснати, които се свличат в река Луда Камчия. Тя минава покрай селото, а нивото на подпочвената вода е до пътя.

„Притеснена съм, защото живея от другата страна на реката и водата ще премине в дворовете и може да ни повлече”, сподели Стефка Георгиева от Раково.

Най-близо до свлачището, на 50 метра, е къщата на баба Събка и дядо Дончо. Въпреки че водата е далеч, възрастната жена не е спала с дни. „Пътя запушва, става лоша работа”, притеснена е тя.

От Община Сливен следят ситуацията и ще вземат мерки за укрепване на реката. Още във вторник част от пътя към село Раково ще бъде затворен.