Шест души са арестувани рано тази сутрин в ромските махали на Пловдив и Пазарджик за прояви на радикален ислям във „Фейсбук”.

Още двама души е трябвало да бъдат задържани тази сутрин, но тъй като не са намерини на адресите си в Пловдив и Пазарджик, за тях има издадена европейска заповед за задържане. Арестите са извършени под надзор на прокуратурата.

bTV научи, че акцията на Държавната агенция за национална сигурност е продължение на акцията срещу радикален ислям от ноември.

Задържаните са част от групата на Ахмед Муса - доховният водач от ромската махала на Пазарджик, който бе арестуван преди три месеца заедно с други шестима души и обвинен за проповядване на война.

Арестуваните са сочени като последователи на радикалната групировка „Ислямска държава”, този път са водили проповеди във Фейсбук чрез разпространение на клипове.

Акцията започна по тъмно в ромската махала на Паздарджик. Арестуваните са Орхан Бързак, Райко Кърталов, Веселин Стефанов. Четвърътият, който трябвало да бъде арестуван, се укрил, за него има издадена евпорепйска заповед за задържане.

„Ако са терористи, цялата махала ще гръмне, аз съм християнини, не мюсюлманин, казвам ти -тия хора, ако бяха лоши, цялата махала щеше да гръмне”, сподели местен жител пред камерата на bTV.

В джамията „Абу Бекир” по нищо не личеше за акцията. Вярващите отричат да си разменят клипове с ислямски призиви във фейсбук. „Няма такова нещо, аз нямам и телефон!”, възмутен бе председателят на джамийско настоятелство Мустафа Яшар. „Добде де, защо не ги арестуваха преди пет-шест месеца, или сега не могат да намерят аргументи да съдят тези хора?”, попита още той.

Роднините на Орхан Бързак уреждаха спешно адвокат. „Защо не търсите сводниците, наркотиците, дето продават тука, търсите само тия, дето са мюсюлмани”, казаха роднините на Бързак.

Съпругата на Ахмед Муса, който бе арестуван при предишната акция на ДАНС и който е обвинвен за подстрекаване към война, обяви, че ДАНС няма никакви доказателства срещу тях.

„Нямат никакви улики, затова сега наново правят всичко. Защо пак задържат - защото трябва другите да пуснат”, каза съпругата на Муса Анка.

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража за арестуваните.

В домашните компютри и в телефоните на арестуваните служителите на ДАНС са намерили множество клипове, призоваващи към война.