Повече от седмица бедстват хората в Белоградчишко. След тежка авария на далекопровод без ток са близо 20 000 души от Северозападна България.

Община Белоградчик бедства осми ден, в подобна ситуация е и община Георги Дамяново. Отделни села се захранват с алтернативни електропроводи с много по-малка мощност.

Днес за транспортирането на новия стълб се очакваше хеликоптер, но заради лошото време мисията беше отложена за утре.

Село Чемиш е без ток трети ден. Добрина се грижи за 90-годишната си майка и примитивните обстоятелства правят битието ѝ непоносимо. „Яде само пасирана храна. Сега няма как да я пасирам, чукам с чукало на една дъска за рязане”, обяснява жената.

Екипът на bTV намира първия човек на селото пред кметството. Там е единствената му възможност да се обади по телефона, защото не работят и клетките на мобилните оператори.

Без ток не работи помпената станция, която захранва селото с вода. „Нямаме вода трети ден, а тук са около 82-ма жители, от които две трети са самотни”, казва кметът на Чемиш Мирон Славков.

Така нито възрастните хора от Чемиш могат да се обадят за помощ, нито близките им могат да се свържат с тях. Според жителите на община Георги Дамяново, авариите са чести.

„Положението е такова, нещо нормално. И лятото да е, и сега да е, без да има някаква кой знае каква бедствена обстановка, токът спира и си е най-нормалното. 4 часа, 5 часа, 10, 15… Какво поддържат и какво правят, не знам”, коментира дежурният в общината Даниел Младенов.

За отстраняване на авариите в северозападна България извънредно работят 100 екипа на ЧЕЗ.