Горещи кметски номинации за вота наесен. Изборът за София засега се очертава за един от сблъсъците с най-предвидим край.

Прогнозите за октомври правим с уговорката, че много от партиите официално не са издигнали кандидатите си, а кампанията още не е започнала.

Казват, че битката за София е с предизвестен край: Йорданка Фандъкова от ГЕРБ влиза в надпревара за трети мандат срещу Вили Лилков от Реформаторски блок и Михаил Мирчев от БСП. 

Иван Портних от ГЕРБ ще се състезава във Варна за подкрепа срещу Чавдар Трифонов, който ще бъде подкрепен от Реформаторите и Анелия Клисарова, бивш министър на образованието в кабинета Орешарски, с подкрепата на БСП.

Интересна ще е и битката за Пловдив, където бивши съпартийци от ГЕРБ се изправят един срещу друг. Настоящият кмет Иван Тотев срещу бившите си колеги  Здравко Димитров и Дани Каназирева. Интересното е, че към този момент скандалния кмет на Хасково Георги Иванов не е получил официално подкрепата на никоя политическа сила. Той ще се изправи вероятно срещу кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов.

Далеч от кметските битки в големите градове, в монтанското село Мокреш, където е на път да се заформи кметска династия на Северозапад. Началото поставя съпругата на настоящия кмет - Кирилка Ефремова кметувала четири години, но в началото на втория си мандат починала.

Хората толкова обичала кметицата си, че гласували за мъжа й. А някой написал на табелата на селото "Кирилкино" в нейна чест.

„По някой път съм й казвал: престани чак толкова да се грижиш за тия хора, то бива, бива, ама чак така не бива”, казва Огнян Ефремов, кмет на селото в момента.

Ефремов няма да се кандидатира отново за кмет, но ще даде шанс на 44-годишния си син Емил, който пък има 2-годишен син. Но дали ще продължи семейната традиция ще стане ясно най-малко след 5 мандата.

Според PR специлиста, идеалният градоначалник е между 35 и 65 години, с добро образование и семейство. „Ако той може да е един супермен, който да съчетава в себе си красив, умен, човечен, в същото време твърд, благороден, очакванията наистина са много високи”, казва Михайлина Абрашева, PR специалист.

Според експерта вече сме надраснали и това дали бъдещия кмет ще е жена или мъж. Според социолози избирателите предпочитат нови личности, но и такива с опит. Не искат и да е корумпиран, но пък казват, че властта корумпира.