Летище „Пловдив” няма да работи през нощта. Това се посочва в писмен отговор на депутатско питане министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

Поводът за въпроса е извънредната ситуация от 21 ноември, при която над 300 пътници бяха принудени да чакат няколко часа, за да слязат от самолета. Тогава те бяха принудени да се приземят в Пловдив заради обасна буря над София.

Според ръководството на Летище „Пловдив” икономически нецелесъобразно е съоръжението да работи в часовия диапазон 22.00 до 06.00 часа. Ако летището не работи през нощта, ще бъдат спестени 849 000 лева за година.

„24-часовият режим на работа на летището е неефективен, тъй като само разходите за нощен труд на персонала надхвърлят над 10 000 лева”, пише още Московски. Според изчисленията за нощет труд трябва да бъдат заделени 109 000 лева за една година.

В писмото е уточнено още, че летището работи извънредно единствено по предварителна заявка.

Московски припомня, че намерението на управляващите е да предоставят Летище „Пловдив” на концесия, като в момента тече процедура по подготовка на необходимата документация.