Прокуратурата в Русе повдигна обвинение срещу бившия кандидат за кмет на Кубрат – Гюнан Халил, който използва фалшива диплома.

Прокуратурата се самосезира след разследване на bTV, което малко преди местните избори показа, че Халил е представил фалшив документ за завършено средно образование, с който се е записал да учи висше в русенския университет. ВУЗ-ът не е могъл да провери автентичността му, тъй няма регистри с толкова задна дата.

Разследването на прокуратурата потвърди разкритията на bTV.

„По делото са разпитани свидетели, изготвени са техническа експертиза на документа, за който са събрани доказателства, че е неистински, и е установено че той го е използвал, това е дало основание да се формулира обвинението“, каза районният прокурор Яна Илиева.

Бившият кандидат за кмет, който беше основен претендент за градоначалник и дори се яви на балотаж на втория тур,  все още не е дал обяснение.

За ползването на неистински документ за завършено образование законът предвижда до осем години затвор. Вероятно прокуратурата ще вземе предвид, че освен всичко друго, обвиненият е бил и кандидат за кмет.