На фона на засилените мерки против разпространението на птичи грип в Бургаско, в болницата в града постъпиха двама души, консумирали мъртъв лебед.

Андрей Станчев на 37 години и 16-годишният му син Иван са в бургаската болница. Преди десетина дни двамата намерили мъртъв лебед в езерото Вая и го изпържили.

„Нямахме ядене и той взе го да го пържи да яде. Отиде за дърва с детето, намери го и дойде”, обясни съпругата Мария Щилянова. „На мен не ми се случи нищо и на дъщеря ми също, обаче детето взе температура да вдига, лошо беше на него”, каза тя.

В болницата приели детето, но върнали бащата заради липса на осигуровки. „И събраха от махалата кой каквото има”, каза и снахата на Андрей Анета Бояджиева, допълвайки, че едва тогава е бил приет в болницата.

От болницата са категорични, че двамата нямат симптоми на птичи грип, но проби в лаборатория не са изпратени.

Езерото Вая е основно място за зимуване на прелетните водоплаващи. Жители от Горно Езерово обикновено влизат в него за риба, но често се натъкват на умрели или ранени птици.

„От тази сутрин са извършени обиколки на цялата махала в квартала, всички живущи в близост до езерото са предупредени”, съобщи Иванка Георгиева, представител на Община Бургас.

Междувременно сигнали за мъртви птици започнаха да постъпват, след като вчера властите в Бургас съобщиха за случай на птичи грип. Проби от мъртъв пеликан са взети и в Стара Загора.