В Черно море се провежда военноморското учение Бриз 2015. България участва с над хиляда души личен състав и 15 кораба. В учението ще се включат над 30 бойни съюзнически съда.

Португалската фрегата „Франсиско де Алмейда” се използва за патрулиране, разузнаване и унищожаване на противникови кораби, включително подводници и е една от най-модерните фрегати на НАТО.

Това е флагманският кораб, който застава начело на групата от 6 фрегати, а това е неговото основно артилерийско оръдие.

Екипажът се състои от 204 души - моряци, пехотинци, командоси и летателен състав за този хеликоптер.

„Това е хеликоптер за борба с подводници. Може да пренася торпеда и има сонар за следене на подводниците. Използва се и за мисии по издирване и спасяване на хора в открито море””, обясни лейт. Фернандо Фонсека.

Мостикът е снабден с най-модерно навигационно оборудване и уреди за максимална сигурност.

„На езика на обикновените хора – това са очите на кораба. Тук работят дежурните офицери по навигацията, които насочват фрегатата в правилната посока. Всички системи са свързани със сателит, така че виждаме всичко около и под нас в разстояние до един метър”, каза лейт. Фонсека.

В екипажа има и 23 жени. „Работата във военновъздушните сили за мен е предизвикателство вече 18 години. А и много обичам морето”, каза Патриция ел Чедра.