Жителите на село Бучино се вдигнаха на бунт заради изключително лошия път. Тази сутрин десетки хора блокираха пътя към сметището, където се изхвърлят отпадъците на Благоевград.

Пътят е асфалтиран през далечната 1986 г., а днес е истинско предизвикателство да стигнеш с кола от единия край на селото до другия. На места той прилича на мозайка, заради изкърпените и запълнени с нов асфалт дупки. На други места обаче са зейнали кратери – от години не е правен ремонт.

Междувременно, камиони и тежки машини доразрушават настилката всекидневно.

Инициаторите на протеста преброили 180 големи дупки в разстояние на километър. Пътят е 6 крачки широк, а на места само 2 са покрити с асфалт.

А проблемите на малкото жители са много. Липсва магазин, а хлябът се докарва три пъти седмично. Хората го чакат отново на пътя. Почти невъзможно е до някои от махалите да стигне линейка.

От общината обясниха, че след цялостната реконструкция на пътищата в областния център, е дошъл редът и на тези в периферията. Ремонтът на пътя за Бучино щял да започне преди месеци, но се забавил заради обжалване от страна на фирма, която е загубила поръчката

„Съжалявам и се извинявам на гражданите за неудобството, видях, знам какво е състоянието, но ние като администрация нямаме възможност за действие”, заяви зам.-кметът на Благоевград Янко Янков.

На първа инстанция общината печели делото, а следващият месец е второто заседание. През това време дупките в Бучино стават все по-дълбоки.

Търпението на хората от Бучино вече е изчерпано. Те се заканват, че ще се обединят със съседните също толкова изстрадали села и ще напуснат Община Благоевград. На територията на Бучино е кариерата за инертни материали, която, според протестиращите, носи милиони, а не е вкарала и стотинка в селото.