Разбиха канал за трафик на мигранти през Летище София. Схемата е поставила в риск националната сигурност не само на нашата страна, но и на държавите от Европейския съюз.

Двама гранични полицаи са арестувани, други трима са заподозрени за участие в престъпната група. От всеки чужденец униформените са взимали по 5000 евро, за да му осигурят безпроблемно влизане у нас и трансфер в Европа.

Службите засега не казват колко и какви хора са минали през Летище София. Абсолютно е възможно обаче да е имало и хора от терористични групи.

Организатори на цялата схема са двама чужденци от Бангладеш, които са от 10 години в България.

Те осигурявали и потока от ВИП-мигранти за летище София.

Хората тръгвали от Ирак, Афганистан и Бангладеш. Минавали граничния контрол с фалшиви документи, оставали в страната ни известно време, а след това по същия път заминавали. По наша информация повечето са се отправяли за Дания. Всичко това е ставало с протекцията и изричната гаранция на граничните служители.

Граничните полицаи, замесени в схемата, са хванати с белязани пари.

Униформените знаели кого да чакат на летището. Имали снимки на ВИП-клиентите си и сканираните им документи.

„От граничните полицаи е получавана информация с кой полет пристигат, на кое гише да минат и при кой граничен полицай с неистински документи. Много често е било достатъчно да се подаде някакъв предмет – за камерите на летище София. Да се симулира, че подават документи за самоличност”, обясни Иван Гешев.

По информация на bTV поне десетина души са влезли през този канал у нас на път за Западна Европа.

Експерти определят действащия канал като "бутиков", тъй като обслужвал малко хора, които плащали много пари, за да стигнат до Западна Европа. За да влязат без проблем на територията на страната ни, граничните полицаи им отваряли отделно ВИП гише.

„Таксата" за преминаване на чужденец е в размер на 5000 евро на човек. Сумата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4000 лв.”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

„През този изграден канал, по начина, по който е действала тази група и е организиран този канал, може да бъде преведен абсолютно всеки. Включително и Ал Багдади”, заяви Иван Гешев.

Засега няма данни, че хора от митниците и от летището са замесени в схемата. В системата обаче ще има дисциплинарни наказания, заканиха се от МВР.

„В тази ситуация, в която в Европа се случват трагедии, определени служители, които, заслепени от алчност, жертват сигурността на всички нас – ще бъдем безкомпромисни”, категоричен беше Румен Ганев директор на „Вътрешна сигурност” в МВР.

Летището е обект на националната сигурност и там мерките би трябвало да са засилени.

В МВР е формирана и работна група от експерти, които да затегнат контрола и да променят правилата за преминаване на съмнителни чужденци през летищата у нас.

Българските служби вече са се свързали с колегите си от Западна Европа, за да установят самоличността на вече преминалите през летището мигранти. След разкритията у нас, предстоят проверки по останалите летища в страната.