Руският президент Владимир Путин постави под съмнение суверенитета на България в изказването си в турската столица Анкара, където обяви закриването на проекта за газопровод „Южен поток”. Такова мнение изразиха експерти в предаването „Тази сутрин” във вторник, когато официална позиция на представители на българското правителство все още липсва.

Русия спира строежа на газопровода „Южен поток” заради България, заяви Путин по време на официално посещение при турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. „Не може да започнем да строим подводната отсечка без разрешение от България. Би било нелепо да стигнем с тръбите до българския бряг и да спрем”, посочи той. Скоро след изявлението на Путин шефът на „Газпром” Алексей Милер заяви в Анкара, че проектът официално е закрит. Руският президент обвини и Европейската комисия в съботирането на газопровода.

„Смятаме, че позицията на Европейската комисия е неконструктивна. И ако Европа не иска проекта „Южен поток” да бъде реализиран, то той няма да бъде реализиран. Ще пренасочим потока на нашите енергоресурси към други региони в света и ще ускорим реализацията на проектите за втечнен газ”, допълни още руският президент.

Путин дори предложи България да потърси компенсации от Европейския съюз за пропуснати ползи от спрения проект. По думите му, България ще губи годишно по 400 млн. евро само от транзитни такси.

Икономистът Владимир Каролев, съветник на новия икономически министър Божидар Лукарски, беше категоричен, че цитираната сума не е вярна. „Аз съм виждал финансовия план на „Южен поток” и такива числа в него няма – годишната печалба е много по-малка, а и от нея трябва да се приспаднат разходи”, подчерта Каролев. „По проекта са похарчени около 50 млн. лв. – половината от България и половината от Русия”, допълни той по отношение на разходите, които са направени досега и ще бъдат загубени.

„Мен лично ме обижда, когато някой постави под съмнение суверенитета на България. Истина е, че не сме силен играч, най-слабият в Европа, но ако бях министър-председател, веднага щях да поискам обяснение", заяви още Каролев.

Изненадата на Путин

Владимир Путин изненада всички, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков. „Очевидно това е еднолично решение на президента Путин, който се опитва да излезе от международната изолация, помпайки мускули пред Запада. Депутатите са много изненадани, но реагират възможно най-сдържано, шефът на „Газпром” не говори с повече от едно изречение, а енергийният министър Александър Новак направо призна, че решението е еднолично”, припомни Трайков.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев изрази противоположно мнение. „Няколко пъти руската страна настояваше за ясна позиция на България за проекта. Крайният срок за тази позиция беше краят на ноември”, обясни той.

„Съвсем нормално е в руската страна след години чакане да намери алернатива – пътят на газа винаги ще си намери такава. Отговорността към поколенията е за реализиране на такъв тип големи проекти”, настоя още Бойчев.

Той изрази „крайно разочарование” от прекратяването на проекта и го нарече „предателство към бъдещите поколения от България”.

„Син поток”, който се реализира в края на 90-те години, ни заобиколи. България от страна, която транзитира газ, ще стане страна, която получава газ, вероятно от Турция”, прогнозира депутатът от БСП.

Националният интерес и законът

Според Жельо Бойчев реализирането на „Южен поток” отговаря на „националния интерес на България”. Той изрази тезата на своята партия и на кабинета „Орешарски” за ползите за страната от евентуалното разкриване на работни места и работата за десетки български фирми.

„България за пореден път няма да се възползва от географското си положение. Много повече щяха да бъдат хората, които да работят – щяха да бъдат ангажирани много български фирми. Ние търсихме решение за преодоляване на това противоречие с европейското законодателство. Националният интерес задължава елита да направи така, че тази тръба да мине през България”, посочи Жельо Бойчев.

Строежът на „Южен поток” започна през 2012 г. и се очакваше да бъде завършен и приведен в действие до 2018 г. От Европейската комисия обаче излязоха със становище, че проектът е в разрез с исизкванията по Трети енергиен пакет на Европейския съюз заради конфликт на интереси. Според Брюксел, не може един и същи собственик да държи газопровода и да го снабдява с газ. Освен това ЕК имаше и забележки към провеждането на процедури за обществени поръчки.

Трайчо Трайков изтъкна именно тези проблеми като аргументи срещу реализирането на проекта. „Аз като министър вярвах, че този проект може да бъде добър за България, ако се договори както трябва. При кабинета „Орешарски” беше направено така, че да не бъде изгоден за всички българи, а за 10 човека”, заяви той.

„ЕК имаше забележки за спазването на енергийното законодателство и за спазването на състезателните процедури. Доакато те се решат, г-н Путин реши, че вече не му е важно”, коментира още бившият енергиен министър.

Какво следва

Икономистът Владимир Каролев препоръча принципалът на дружеството „Южен поток” – България – Българският енергиен холдинг (БЕХ) да поиска официална позиция за прекратяването на проекта. „Не знаем точно какво има предвид Путин. Има междуправителствено споразумение между Русия и България и ако това решение е окончателно, служителите в българската компания, където се харчат доста пари за заплати, трябва още днес да бъдат пуснати в отпуск”, коментира икономистът.

„Това е пример за отношението на Русия към преговорите с България. Ако някой твърди, че спирането на проекта е по вина на България, България има много основания да твърди, че именно Русия го спира, и следва спорът да се реши на международен арбитраж”, обясни Трайчо Трайков.

Бившият енергиен министър призна ролята на Турция като важен играч в региона, но отбеляза, че решението на Путин няма да му донесе само позитиви. „Изборът на Путин не е случаен, защото Турция е основен играч. Проблемът е, че не е първи избор. Зависимостта от Турция е малко по-добра от зависимостта от Украйна”, коментира Трайков.

Той припомни, че при сделката с Китай Русия преди месеци е приела условия, които от 10 години отказвала и се е превърнала „един вид в енергийна колония на Китай”.

„Тръбите биха направили България важно място на картата на Европа и е важно те да минат оттук”, настоя накрая Жельо Бойчев от БСП.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян