Прокатурата повдигна обвинение на зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин. То е за злоупотреба със служебно положение, свързано с неспазване на Закона за обществените поръчки.

Досъдебното производство е образувано от СГП по сигнал на Кристиан Вигенин и се отнася действията на заместник-министъра повод закупуване на компютърни телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната ни.

Според обвинението той е нарушил служебните си задължения с цел да набави за дружеството „Б.“ ООД облага. От действията му са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро.

Във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС от МВнР бил изготвен план, според който през 2017 г. трябва да бъде извършена подмяна на телефонните централи – но след изпълнение на обществена поръчка.

Вместо това, а и в нарушение на забраната за разделяне на обществените поръчки, не била проведена обществена поръчка, а Ангеличин разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество 429 422 евро.

На всеки посланик били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума.

По рано днес от държавното обвинение обявиха, че са започнали и разследване срещу ръководни длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба и безстопанственост.

То се отнася до непроведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външното ведомството.

Вместо да проведе обществената поръчка МВнР е сключило две споразумения с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ.

Целта според прокуратурата е била да се облагодетелства въпросното дружество, което има договор само с МЗХ, но не и с МВнР.

За половин година Външното министерство е платило на дружеството общо сумата от 700 хил. лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки. От това, подчертават от държавното обвинение, са настъпили значителни вредни последици за МВнР.

От данните по делото е установено, че дипломатическото ведомство не се е възползвало и от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 хил. лв.

Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая и назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР. Разследването трябва да продължи два месеца.