Прокуратурата проверява центровете за настаняване на деца и младежи в Габрово
Причината са разпространените видеозаписи, от които се вижда как служители бият и ругаят децата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Център „Хризантема“
Снимка: bTV

Агенцията за социално подпомагане и Прокуратурата започват проверки в центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са разпространените видеозаписи, от които се вижда как служители бият и ругаят децата.

„Не бях учудена и мисля, че тези записи не показват всъщност всичко, което се случва“, коментира пред bTV Шенай Мустафа, майка на дете с увреждания.

Автор на записите е Йорданка Милчева – бивша служителка в центъра. Тръгнала си от безсилие срещу нередностите там.

Плесници и вербална агресия в дом за деца с уврежданияКадрите станаха достояние на медиите след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома

„Жените, упражнили насилие към потребители (децата в центъра, бел. ред.), казваха: „Как ще докажеш, че има насилие? Няма да напиша обяснение“, сподели Милчева.

Йорданка Милчева
Снимка: bTV

Социалният отдел в общината е сезиран за случващото се в дома още през 2016 г., твърди ръководството на центъра. Но преките отговорни отричат.

За насилието в дома в Габрово били подавани сигнали, а никой не знаелТова стана ясно от обясненията на служителката, направила записите, ръководителката на центъра, кмета на общината и директора на териториалната агенция за социално подпомагане

„В месеца по един път ми се налага да съм там. При срещите с персонала и с децата не ми е правило (впечатление) да има някакви нередности“, каза пред bTV Даниела Василева, директор „Социални дейности и образование“ в Община Габрово.

Даниела Василева
Снимка: bTV

Тя как провери дали това се е случвало, или не? Ако беше си направила труда да дойде за тези две години, вече трета, нямаше как да няма поглед върху нещата“, контрира Маринела Лазарова, ръководител на центъра.

Маринела Лазарова
Снимка: bTV

Сигнали в отдел „Закрила на детето“ не са постъпвали. Социалните се доверявали на тримесечните доклади от помощните и дневни центрове, които децата посещават.

„Там работят психолози, социални работници и педагози. Ако има някаква травма или насилие, би трябвало те най-малкото съмнение да ни сигнализират“, каза директорът Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Радостина Братованова
Снимка: bTV

Кметът Таня Христова се зарече да бъде „безкомпромисна в качеството си на кмет към всеки, който си е позволил да укрива информация по случая“.

Таня Христова
Снимка: bTV

Кога и дали ще има наказани, ще стане ясно след края на проверките.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре