Прокуратурата може да извади Цветан Цветанов „в бяло”. Всичко, което е правил МВР шефът от кабинета на ГЕРБ, е било съгласувано с лидера на партията Бойко Борисов. Около това мнение се обединиха пред bTV бившият шеф на Национална служба Сигурност (НСС) ген. Атанас Атанасов и ексвътрешният министър Румен Петков.

„В обществото беше създадено убеждение, че Цветан Цветанов ще има обвинение за незаконно подслушване. Прокуратурата създаде това настроение”, заяви Петков. Според него развеждането на бившия вицепремиер от разпит на разпит е белег за непоследователност, която не се е материализирала в сериозно обвинение. На Цветанов днес бяха повдигнати обвинения за престъпление по служба. „От всичко това моето притеснение е, че накрая прокуратурата може да извади Цветанов целия в бяло”, заяви Румен Петков.

Атанас Атанасов пък припомни, че когато избухна скандалът с Мишо Бирата бяха оповестени публично данни от разговора между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, от които стана ясно, че в МВР е създадена специална организация за селектиране на информация. „Една част, събирана със СРС, отива само при министъра, а не при заявителите. Прокурорът каза, че такава информация до него не е стигала”, поясни Атанасов.

Според него сега обвинителите „трябва да тръгнат отдалече” и да се провери имало ли е такава незаконна практика – СРС-та да отиват при Цветан Цветанов, а не при тези, които са ги изискали.

„Не е трудно да се направи, но не виждам такова желание в прокуратурата”, заяви Атанасов. Той заподозря, че една част от действията на обвинителите може да са извършени с чисто политически цели, а сега „не си дават много зор”.

„Цветан Цветанов беше създал киностудия, сега се промениха ролите. Сега пак участва в такъв тип сценки, но не е режисьор, а актьор”, заяви бившият шеф на НСС.

Румен Петков пък подчерта, че подслушването сега е в небивали размери, а по-малко от 1% от записите имат ефект в съдебната зала. Бившият вътрешен министър смята, че оклеветяването се прави и се използва за публично злепоставяне на определени хора.

Петков изрази загриженост „кой ще възстанови самочувствието на детето на Гриша Ганчев”. Синът на ловешкия бизнесмен беше задържан през май 2012 г. при показната акция на МВР, озаглавена "Захар". После беше пуснат без мярка за неотклонение. „Къде отива правовата държава и презумпцията за невинност”, попита Петков, който припомни и случая с бившия военен министър Николай Цонев. Делата срещу него се сгромолясаха едно по едно в съда.

За сметка на много други, които се сдобиха с обвинения по време на управлението на ГЕРБ, скандалният разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов се размина без сериозни последствия. От направения запис става ясно, че бившият премиер и доскорошният софийски градски прокурор обсъждат делото на Мирослав Найденов и действията, които са били указани върху основния свидетел в процеса. Освен това Кокинов информира Борисов за резултатите от прокурорската проверка по сигнала на Сергей Станишев за незаконното подслушване в СДОТО. Държавното обвинение обаче не е открило нищо смущаващо в диалога и не смята, че е той е съставомерен.

„Има най-малко 3 състава на престъпления. Има свидетелства за търговия с влияние, Бойко Борисов разполага с информация, с която няма право да разполага”, обясни ген. Атанасов. Според него това, което се върши в държавата е много по-важно от това кой е направил записа.

„Някой искаше да отстрани Кокинов и нищо повече не го интересува. Целта на изнасянето на информацията беше той”, заяви Атанасов. Той заподозря, че има и друга информация, но още няма интерес от нея и затова още не е използвана.

„Прокуратурата пази имунитета на Бойко Борисов. Разиграва се театър – Цветан Цветанов е виновен за всичко, Бойко Борисов не е знаел. Няма нещо, което Цветанов да е направил и Борисов да не е знаел”, категоричен беше бившият шеф на контраразузнаването.

Според Атанасов е имало много тежки пропуски при разследването на смъртта на Мишо Бирата. Той посъветва прокуратурата да призове Волен Сидеров да разкаже от къде какво знае. Преди ден лидерът на „Атака” обяви, че имал информация, че Мишо Бирата е бил убит.

Румен Петков вметна, че Сидеров е излъгал по негов адрес. „Не е вярно, че ме охранява НСО. Няма да го съдя, под нивото ми е”, заяви социалистът.

Петков и Атанасов коментираха и работата на новия МВР шеф Цветлин Йовчев. „Сменяме плеяда директори на областни дирекции, а не пипаме шефа на „Гранична полиция”, възмути се Петков.

Според него именно началникът на тази дирекция носи отговорност за проблемите около приемането ни в Шенген, както и за „съвършено тържественото” изчезване на Братя Галеви.

„Разчитам, че Йовчев ще направи ревизия на дейността на МВР, която да подпомогне прокуратурата при разследването срещу Цветанов. По негово време ГДБОП беше превърната в инструмент за натиск”, заяви ген. Атанас Атанасов.
 

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация