Съдът постанови мярка за неотклонение "домашен арест" спрямо Иван Дамянов и Десислав Дамянов за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца, съобщиха от прокуратурата.

Напрежението пред Съдебната палата в града расте. Близки, приятели, познати и непознати са блокирали всички изходи на съдебната палата. Мястото е пълно с полиция.

Хората са решени категорично да не допуснат обвиняемите за убийството на 18-годишния Тодор да излязат от сградата. Искат да ги погледнат в очите и да ги попитат как може да се посяга на невръстен човек.

Мотивите съдът да постанови не най-тежката мярка, а само домашен арест, са това че братята биячи няма да се укрият и защото още не е готова съдебно-медицинската експертиза, която трябва да докаже, че братята заслужават най-тежкото наказание и могат да бъдат обвинени в умишлено убийство.

„Мярка за неотклонение „домашен арест”, която мярка да се изпълнява от органите на Районно управление-Враца по постоянните и настоящи адреси на двамата обвиняеми, както следва”, прочете решението съдия Петя Вълчева.

Братята твърдят, че са невинни и въобще не са удряли момчето:

„Ние сме невинни, защото ние не сме го удряли това момче, нито един удар няма от нас, нанесен в него. Ние сме се самозащитавали и даже, когато той седеше до нас, когато се случи и припадна, лично аз съм се опитвал да му помогна, да му дам първа помощ – да му извадя езика. Има го всичко...Това е от удара...и след това аз се опитах да го хвана това момче да не ме удря и мене, защото ние може да сме по сто кила, ама не сме биячи или нещо такова. Искам да изкажа съболезнования на близките, съжаляваме, просто нелеп случай".

Те категорично отрекоха да са нанасяли 20 удара върху момчето.

„Няма нито един удар, има съдебно-медицинска експертиза, ние това момче не сме го удряли грам”.

На въпроса за какво са се скарали, единият обвиняем Десислав Дамянов отговори така:

„Скарахме се, аз пресичах улицата, не съм го видял, той щеше да ме удари и ми свирна”.

Пълното изказване на обвинените в убийство, вижте във видеото:

По-рано днес прокуратурата поиска постоянно задържане под стража на обвинените в убийството на 18- годишния Тодор от Враца. Братята Иван и Десислав Дамянови са обвинени в причиняване на умишлена смърт по хулигански подбуди.

Пред Съдебната палата се събраха учениците и приятелите на Тодор, който беше зверски пребит. Напрежението пред съда ескалира към 15.00 часа днес, когато арестантите бяха докарани.

Децата искаха да видят убийците на своя приятел очи в очи, това обаче не се случи, тъй като съдебната охрана ги преведе много бързо през главния ход, което не е обичайна практика за работен ден.

В съдебната зала прокурорът настоя братята да останат за постоянно в ареста, защото са демонстрирали мъжество на улични бойци по време на побоя и са влезли в ръкопашен бой с починалото момче. Безспорно било, според прокурора, че те са автори на извършеното деяние.

Според защитниците на двамата извършители те са действали в ситуация на неизбежна отбрана, нямало опасност да се укрият, и настояха за по-лека мярка.

Родителите на Тодор не бяха сред протестиращите. Пред bTV те поискаха най-строго наказание за извършителите.

За родителите на загиналия младеж утеха няма.

„Аз съм била последно при него, отидох на мястото, той ме гледаше в очите и ми викаше: „Мамо, спокойно”, след това падна, разказа Цецка Йорданова.

И все още се надяват на чудо.

„Казваме му, че много го обичаме и че това не може да е истина, чакаме го да дойде. Искам закон, който да няма повече такива убийци, искам адекватна присъда, това искам, детето не мога да си върна”, сподели майка му.

Очевидец на последните минути от живота на Тодор е служителят от „Общински гаражи и паркинги" Митко Дакев.

„Този случай стана там, където е буса, там нещо се сбиха и аз видях това момче Тодор, как тича надолу, беше приятелката му, викаха, слязох надолу да ги разтървавам, после го видях, пак се върна и ритна един с крак”, разказва свидетелят Митко Дакев.

В този момент мъжът вика полиция.

„Като стигнах вече до тях, единият искаше да извади бокса от дясната му ръка, а другият го държеше и вика, виж какво направи брат ми, че с тоя бокс му беше сцепил веждата, а от устата му течеше кръв”, допълни очевидецът.

Тодор пък се възмущавал, че братята са повредили автомобила му.

„Ето там на колата какво сте направили, нещо сте счупили, не знам какво е станало, а те биха ли го, не, тук не, там са се били, тук дойдоха и майката, и приятелката му, те са свидетели също. И в този момент, както стоях пред тях, те стояха зад мен, и момчето се строполи, даже единият го беше пуснал и той викаше полиция - от братята”, допълни разказа си Митко Дакев.

Докато чакали линейка, един заливал момчето с вода, друг му правел сърдечен масаж. И до последно никой не вярвал, че ще се случи най-лошото, дори мислели, че Тодор симулира. Едва вчера стана ясно, че по тялото на момчето са открити белези от близо 30 удара.

„Искам още нещо да кажа за хората, дали първоначалната експертиза за това дете, които са казали, че няма наранявания: „Хора, вие нямате ли деца, с коя съвест го казахте това”, като аз съм видял детето какво представлява - цялото посинено, аз съм го видял, аз съм му затворил очите на детето”, възмущава се бащата на Тодор Емил Йорданов.

Протест в защита на Тодор имаше днес и в Русе. хората изписаха името му със свещички и настояват за справедлива присъда за най-тежко наказание.