Младежите от организации от Западна Европа, които раздават различни листовки и се опитват да командват мигрантите в лагера в Идомени накъде да отидат и какво да направят, организират щурмовете. Това са организаторите на дестабилизацията на най-ниско ниво и те могат да насочат бежанци към България. Това заяви в предаването „Лице в лице” проф. Божидар Димитров и попита защо никой не ги разследва кои са.

Във връзка с предположенията на премиера Борисов, че може да има заговор срещу неговото правителство и опит за дестабилизация на целия регион, проф. Димитров каза, че събитията в Скопие са провокирани доста по-рано от целия проблем с бежанците.

„Там корупцията е чудовищна. Нашата корупция тук в България, която ние смятаме за една от най-големите, е направо игра на деца в забавачка в сравнение с тяхната.

Там се краде на поразия, открито, безпощадно, говорят си свободно по телефона. Всичко тръгна от там, че основната опозиционна партия – социалдемократите, излязоха от правителството и поискаха избори. Те бяха определени за 24 април, но не се съгласиха след това, скараха се безмилостно”.

Елитите в Македония наистина се мразят, каза още Божидар Димитров:

„Не е като нашите театри в началото на прехода, когато СДС и БСП се разбираха бързо, просто защото бяха от една бъчва измъкнати, и се споразумяваха. Тези не се споразумяват, искат да воюват до смърт, да отстранят едните, а другите искат да не допуснат другите до власт и вадят също записи.

ЕС вече се е видял в чудо, повярва на това, което им разказвахме за Македония, че това е една изкуствена държава и като всяка изкуствена държава тя ще умре от вътрешните си противоречия. Всички изкуствени държави в момента са в тежки кризи – Украйна, Македония и т.н. Дали това е част от един по-голям заговор – ами Бойко знае повече”.

Президентът Георге Иванов е единствената власт в момента, парламентът е разпуснат, правителство няма, обясни проф. Димитров:

„Не може на хора, за които има ясни и точни записи, обработени от американските служби, в които си говорят за суми от 2 млн. евро, 500 000 евро за някаква кола, 100 000 евро подкуп за някаква сделка – това нещо да се спре.

Вече на самия народ му е дошло до гуша от едните и от другите, коментира историкът.

Според него тези манифестации не се командват от СДСМ, но контрапротестите се командват от ВМРО.

„Тази държава е зачената в грях, основана върху 100% фалшива историческа основа, същото е и с украинската нация – няма такава нация. При това за разлика от Македония, които си избраха едно героично име на една антична държава, героична, името на Украйна е унизително. Украйна значи „накрая”, държава с име „Покрайнина”.

На въпрос трябва ли да бъдат поощрявани „динковците” и „перовците”, проф. Димитров заяви:

„Първо да видим срещу кого действат те - в момента, в който е нарушил българската зелена граница не на определеното място, той е престъпник по член 279 на НК. Тези момчета залавят и връзват със свински опашки престъпници. В редица случаи те ги и спасяват. Тези хора нарочно взимат жени и деца със себе си – купуват деца и ги отвличат. 1500 деца са изоставени в България в момента, в който влязат, а в Германия са 15 000 вече”.

Проф. Божидар Димитров защити Петър Низамов, като обясни, че провиненията му са от времето, когато е бил млад, преди 10 години, а в момента е завършил с отличие право, женен е, има дете, има си бизнес.

„Ако навремето правеха досиета на ученици, които се бият, аз съм завършил Механотехникума в Бургас – мъжко учебно заведение. В нашия курс от 36 човека нямаше нито едно момиче. Тестостеронът, където се вика, от ушите ни течеше - биехме се като разпрани през ден помежду си. Ако имаше досиета, и аз щях да има такова досие”.

Във връзка със здравословното си състояние, проф. Димитров поясни, че слуховете за инфарктите му и двойни бронхопневмонии са били силно преувеличени.

„В болницата имаше на стаж 20 млади самодиви, стажанти от Медицинския факултет на СУ – те пърхаха около мен това, което е писал Ботев за Стефан Караджа, е вярно. Само в уста не ме целунаха. Благодарен съм им”.