Половин България е засегната от пороите през последните два дни. Обстановката в 9 области на страната остава критична. Днес до този час няма жертви. На Североизток започнаха принудителна евакуация на няколко села.

Извеждат се хора от три варненски и две добрички села заради очаквана приливна вълна от преливащи или контролирано изпускани големи язовири.

Напрегната е обстановката и в Бургас, Смолян, Девин, Дългопол, Хасково, Силистра.

Само за изминалите 48 часа спасители и полицаи са се отзовали на хиляда сигнала от пострадали след пороите.

Снимка: bTV

Все още стотици остават без покрив. В най-критичните точки са евакуирани 250 души. За акциите са мобилизирани над 400 пожарникари, полицаи и военни.

Десетки пътища са прекъснати, а щетите са за над 10 млн. лева.

Спешна евакуация във Варненско и Добричко

Евакуират жителите на две добрички села, тъй като има опасност от преливане на язовир „Одринци”. Въпреки че още миналата седмица започна контролирано изпускане на язовира, на час нивото му се вдига с пет сантиметра. Затова бе взето и решението да се евакуират хората.

Новината притесни местните. От село Одринци ще бъдат евакуирани само къщите, които са в близост до поречието на Суха река. В съседното село Долина трябва да се евакуират всичките над 130 жители. Някои от тях отказват да напуснат домовете си.

Част от хората ще пренощуват при близки в Добрич. Останалите ще бъдат извозени до съседно село, където ще бъдат настанени в читалището и училището.

Около 18:00 часа приключи извеждането на 600 души от варненските села Величково, Гроздьово и Дъбравино заради очаквано наводнение. Евакуацията на хората от трите населени места се наложи, след като язовир „Цонево“ се препълни.

Началникът на пожарната гл.комисар Николай Николов каза пред bTV минути след 17:00 часа, че към момента водоемът се изпуска контролирано, но ще започнат да изтичат по 90-100 кубически метра вода в секунда през преливника.

Бедствено положение

В Бургас бедственото положение остава. Около 70 къщи са пострадали от втората приливна вълна в бургаския квартал „Долно езерово” и цял ден продължи отстраняването на щетите.

Има села до които няма достъп заради наводнени или разрушени пътища. Още има домакинства без ток и вода.

Има места, където положението е много сериозно и парите едва ли ще стигнат, заяви пред bTV кметът на квартала Антоанета Манолова.  Тя посочи, че е имало къщи, в които водата е достигала тавана.  Обитатели им са настанени в хотел.

В община Смолян ситуацията се нормализира, но все още бедстват селата Мугла и Киселчево, в което нямат ток и връзка със света вече втори ден. Тепърва ще се пресмятат и щетите.

Бедствено остава положението и в Девин, където е компрометирана основната пътна артерия в града. Междувременно продължава издирването на телата на семейството, което загина вчера във водите на река Девинска край града. Злополуката станала, когато жената, шофирала колата, направила маневра на заден ход на паркинг.

12 къщи са наводнени, а 3 са съборени, от придошлата тази нощ вода в дуловското село Долец.

Армията ще окаже помощ на пострадалите в Хасково.

Междувременно бедствено положение беше обявено и в Долни чифлик заради очакваната приливна вълна при река Камчия.

Свлачища в района на Сатовча

Свлачище се е активизирало само на метри от къщи в село Плетена. Собствениците на най-застрашените къщи се евакуират. В друго село – Осина, пътят е разцепен и заплашва 800 души да останат откъснати от света.

Снеготопеното и обилните дъждове в района отвориха земята. Ситуацията се променя постоянно, но към по-лошо. Вратите и стените на някои къщи са усукани над плаващата земя. Масивни постройки се напукват все повече.

„Изключително тежка е обстановката и към момента. Село Плетена – 2 улици имаше прекъснати и до днес селото е без вода”, каза Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

Сходна е ситуацията в село Осина. Пътят, който свързва 800-те жители на селото със света, е на път да рухне изцяло. Двама души са пътували по него, когато шосето се е отворило, и се е наложила евакуацията им.

Десетки пътища в други части на странта са прекъснати, заради свлачища. Щетите са за над 10 млн. лева по предварителни данни на Агенция пътна инфраструктура. Тепърва ще се правят подробни огледи.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите