Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще  е новият социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. Предложението обяви премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че тя има подкрепата на партньорите в управлението.

„Тъй като Калфин се справяше добре, искам да има и приемственост”, отбеляза Борисов.

По-рано стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев няма да заеме мястото на Калфин като социален министър. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Дончев е натоварен с много отговорности в Министерския съвет.

Борисов обаче каза, че се е забавлявал изключително много с информацията, че Дончев не е пожелал да заеме поста, защото Томислав Дончев е войник и не би му отказал нищо.

По-късно пък Дончев заяви, че не е получавал предложение да става социален министър.

"Предложения нито по телефона, нито в писмен вид съм получавал да изпълнявам подобни функции”, категоричен беше той.

Дончев подчерта, че с Борисов са обсъждали всякакви сценарии. „Вариантът аз да поема тези функции не е стоял от гледна точка на категоричността, че това би довело до много тежка щета за всички останали ресори. А и простете, ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо", коментира Дончев.

"Аз съм изпълнил това, което сме се договорили с премиера. И не смятам, че трябва да бъде драма", коментира пред журналисти в парламента Цветан Цветанов в отговор на въпрос къде се е получило объркването за евентуална номинация на Дончев за социален министър. Всичко, което се прави се съгласува, уточни Цветанов.

Гласуването на новия министър ще е следващата седмица.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Заемала поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.