Всеки десети в администрацията на министерството на отбраната е пенсиониран военен. Така наречените "скъпи пенсионери" получават минимум 2 хиляди лева месечно.

За пръви път от ведомството съобщиха приблизителна бройка на хората, които взимат едновременно и пенсия, и заплата от държавата.

Пенсионираните военни на щат в министерството изправиха преди време на нож бившите министри Симеон Дянков и Аню Ангелов. Единият искаше освобождаването им, защото са скъпи, другият не даваше - защото са ценни.

От данните изнесени днес, стана ясно, че от 750 души във военната администрация, 80 са пенсионери и взимат едновременно тавана за пенсия и заплата, което в различните случаи прави не по-малко от 2000 лева. Новият министър обясни, че не искал справка за това, но пък сега се назначавали млади хора.

„Вчера подписах протокола за младши експерти на комисията. 180 души са кандидатствали за едно място за младши експерти”, коментира министър Тодор Тагарев.

Той обясни, че от следващата седмица към министерството ще заработи обществен съвет. Проблем ще е обаче, ако се стигне до обсъждането на класифицирана информация, защото за да се получи има правила.