Върховният административен съд (ВАС) прекрати производството по делото за изборния референдум и изпраща по подсъдност жалбата за разглеждане от Административен съд - София-град, става ясно от определение на магистратите от 15 януари т.г., което не подлежи на обжалване.

Делото във ВАС е по жалба, подписана от Георги Близнашки като председател на Инициативен комитет за произвеждане на референдум. Тя е срещу отказа на председателя на НС за определяне на срок за отстраняване на нередовности в подписка за произвеждане на национален референдум и отказа за представяне на подробна информация относно установените нередовности в нея.

Тричленният състав на ВАС (Диана Гърбатова, Марио Димитров и Добринка Андреева) посочва в становището си, че не е компетентен да се произнесе по жалбата. Сред мотивите е, че решенията на председателя на парламента не са сред тези, които подлежат на оспорване пред него (за разлика от решенията на МС, премиера, министрите, ВСС и органите на БНБ).

Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев народът да се произнесе дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път.

Комитетът, подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 парафа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. След проверка на ГРАО стана ясно, че 36 674 от нужните 500 000 подписа не достигат в подписката за референдум, за да стане провеждането му задължително.

На 17 юни парламентът отхвърли предложението за допитване с 88 гласа "за", 71 „против” и 26 „въздържал се”.

На първото заседание по делото дойде лично Георги Близнашки, но в качеството си на служебен премиер.