Пет месеца остават до следващите местни избори, а в Народното събрание отново се чуха гласове за нови изборни реформи.

Най-радикалната промяна, за която се заговори, е даването на възможност за гласуване на 16-годишните. Идеята е на депутат от ГЕРБ. За да се стигне до подобна реформа обаче, е необходима и промяна на Конституцията.

Според изчисления на депутати, ако се направи тази промяна, гласоподавателите ще се увеличат с около 30 000 души.

Снимка: bTV

Според депутата Георги Андонов от ГЕРБ, правото на глас за 16-годишните може да се въведе, когато се стигне до ремонт на Конституцията.

„Младите хора на 16 години имат трезва представа за света и могат да имат реална преценка”, смята народният представител.

От ГЕРБ обаче не дават вид да одобряват начинанието.

Снимка: bTV

„Невъзможно е към този момент. Има изрична конституционна разпоредба в този смисъл”, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Оказва се, че и коалиционните партньори не са съгласни.

„Не може непълнолетни да упражняват право на глас, това е предизборна закачка”, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Общото ни мнение на Реформаторския блок е, че не са необходими промени в дванайсет без пет”, каза и Найден Зеленогорски.

И патриотите, и реформаторите обаче искат ако се стигне до промени в изборните правила, да се въведе активната регистрация за вота, за да се изчистят списъците от мъртви души.

А от БСП пък обясниха, че за в бъдеще ще искат листите да се подреждат по азбучен ред. За това дори не е необходима законодателна промяна.

„Това е чудесен начин за решаване и на вътрешно коалиционни проблеми”, смята Мая Манолова.

БСП обвиниха ГЕРБ, че макар да не пипат изборния кодекс, те се канели да променят правилата с реформа в други закони. Например, с промени в този за административно териториалното устройство щял да се премахне изборът на кметове в села с до 100 жители, въведен от БСП.

„БСП като загубиха големите градове решиха да се окопаят в махалите... И няма да кажа в землянките”, отвърна на нападките Данаил Кирилов.

От ГЕРБ не отрекоха, че такава промяна е възможна, защото така ще се спестят много разходи за около 1600 кметски администрации в малките села.

Каквито и да са правилата и евентуалните промени, местните избори най-вероятно ще са на 25 октомври, а балотажите – на 1 ноември.