Вътрешният министър бе подложен на депутатски „обстрел” от въпроси по една от най-обсъжданите теми в държавата – опитът за криминално посегателство срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Цветан Цветанов „оневини” МВР по отношение на отговорността за осигуряване на адекватна охрана на злополучната партийна конференция и осъди действията на делегатите-побойници.

Шефът на вътрешното ведомство информира народните представители, че МВР осигурява полицейско присъствие само в района около масовите прояви за осигуряване на обществения ред.

„Организаторите са длъжни да вземат необходимите мерки за осигуряване на мероприятието. Фирмата, която се е занимавала с осигуряването на мероприятието, е „Кронсекюрити ЕАД”. Детайли от конкретна отговорност на търговеца не могат да се покажат поради липса на писмен договор. Търговецът е получил съответното заплащане, след като търговецът е поел ангажимент да осигури мероприятието, служителите на МВР са длъжни да помагат само в случаите, когато частната фирма не може да се справи”, посочи Цветанов.

По думите му НСО е осъществявала личната охрана на Ахмед Доган, не е влизало в техните задължения да подсигуряват цялото мероприятие. „Налице е подценяване на задълженията по отношение на документалното обезпечаване на мероприятието”, обясни още вътрешният министър.

Той обърна внимание на „широкия отзвук”, предизвикан от действията на делегатите на конференцията на ДПС, които нанесоха побой над нападателя. „Всички записи са иззети и прокуратурата на базата на тях ще прецени как да процедира”, каза Цветанов и призова, независимо от мероприятията, които се провеждат, хората да запазят хуманното си отношение.

„Подобна демонстрация на сила и насилието, упражнено върху нападателя, е недопустимо. Аз строго осъждам неговите действия. Това е знак за всеки един мюсюлманин, който тръгне да мисли различно”, каза още шефът на МВР.

ДПС: Стига манипулации!

ДПС не останаха доволни от думите на Цветанов. Лично него депутатът от движението Христо Бисеров посочи като „изпълнителя на мокрите политически поръчки на диктатора в България”.

„И Цветанов изигра своята роля за това българските държавни органи да бъдат затруднени в разследването на този опит за убийство. Това е поръчков опит за политическо убийство на опозиционен лидер в навечерието на парламентарните избори. И всеки, който се опитва да обори тази теза с фалшификации е съучастник в най-грозната политическа сцена, която се разиграва в демократична България”, коментира още Бисеров.

Думата от парламентарната трибуна взе и новият лидер на ДПС Лютви Местан. Той призова за край на манипулациите и разкриване на „пълната истина”.

„Г-н вицепремиер, аз не съм готов да подложа слепоочието си - всички видяха, че това оръжие прави огромна дупка, в кост”, каза Местан и подчерта, че „вече става ясно, че някой посяга на настроенията, които се отприщиха, някой иска следващите избори да се проведат в среда на етническо напрежение”.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател