Въпреки че преди ден лидерът на „България без цензура” (ББЦ) Николай Бареков се разграничи от ГЕРБ и посочи БСП като евентуален свой партньор в бъдещо управление на държавата, от партията на Бойко Борисов са доста по-предпазливи в назоваването на точни коалиционни схеми в близко бъдеще. Пред bTV зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева отговори уклончиво на въпроса дали партията би си сътрудничила с формацията на Бареков в един следващ кабинет.

„Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но именно те се разграничиха от нас – извървяха пътя от дясното в лявото”, посочи Цачева.

По думите й, в случая с „амбициите” на Бареков „един министър-председател си търси държава, която да управлява”. „Това, че харесва БСП като бъдещ партньор дава отговор на въпроса кой ни спретна Костинбродския сценарий миналата година”, допълни бившият шеф на парламента.

Въпреки тези коментари обаче, прави впечатление, че още от деня на евровота насам лидерите на ГЕРБ и  ББЦ дават противоречиви сигнали за евентуална съвместна работа в парламента. Борисов и Бареков си размениха открити обвинения в купуване на гласове. Преди ден пред bTV пък бившият журналист и настоящ политик коментира, че не изключва опцията за съвместно управление с ГЕРБ, тъй като в редиците на бившите управляващи имало хора, с които и в момента ББЦ работи добре.

Тя за пореден път призова за незабавна оставка на правителството и предсрочен вот. Ако ДПС наистина била национално отговорна партия, тя щяла да направи така, че Орешарски да се оттегли, още преди гласуването на вота на недоверие към кабинета в петък.

„Истинският вот на недоверие беше на 25 май – гражданите категорично показаха червения картон, който показват от една година. Единствената логична дума в тази ситуация е оставка. Това очакваме от управляващите, няма време за губене. Мандатоносителят се е покрил. От държането на управляващите в пленарна зала прозира страх – за лидера им и самата партия”, анализира Цецка Цачева.

Според нея и ЕК е гласувала вот на недоверие на кабинета за сектор „енергетика” – чрез вчерашното решение за стопиране на проекта „Южен поток”.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)