Нов трус в коалицията - партията на премиера Бойко Борисов го призова да изкара хората на Радан Кънев от властта. ГЕРБ настоява Борисов да обясни в парламента, докога ще търпи, цитирам, политическите назначения на ДСБ.

Аргументът им – „Демократи за силна България” са уж опозиция, но ползват облагите на управлението. ГЕРБ посочиха и примери за назначения на ДСБ: почтия целия политически кабинет на външния министър и изпълнителния директор на Терем Стоил Яков. 

От ГЕРБ настояха прокуратурата да провери и договора за услуги между адвокатската кантора на Радан Кънев и „Терем”, както и обществените поръчки на военното министерство.

Недоволство има и към министрите на отбраната Николай Ненчев и на здравоепазването Петър Москов. Дали ще се искат техните оставки, ще се мисли след като изслушат премиера.

ГЕРБ чакат завръщането на премиера от срещата за бежанците в Брюксел, за да обсъдят оставането на ДСБ във властта.

Бойко Борисов остана изненадан от реакцията на ГЕРБ. Докато капитанът е в Брюксел, бунт на кораба, отговори той.

Недоволството застигна и двама министри, на здравеопазването Петър Москов, издигнат от ДСБ, но не излязъл в опозиция, и военния Николай Ненчев, който в момента гравитира към ДСБ.

Москов каза, че е готов да хвърли оставка. „Ако някои непоследователни действия на участници в коалицията пердизвикват напрежение и пречат на работата ми, отговорът е да. Аз съм основател на ДСБ и никой не може да ми казва дали да съм от ДСБ или да не съм”, заяви здравният министър.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев предложи друг изход от ситуацията: „Ако ПГ на ГЕРБ е недоволна от кадровата политика на правителството е свободна да поиска вот на недоверие”

Кънев нарече „истерична” декларацията на ГЕРБ и за пореден път заяви, че партията му остава в опозиция. Според премиера в групата на ГЕРБ има неприязън към неясната позиция на хора от ДСБ - с властта ли са или не.

Все още не е актуализирано споразумението между ГЕРБ и Реформаторите в подкрепа на правителството.

От ГЕРБ настояха Реформаторския блок да издигне един лидер, с който да се води комуникацията и допълниха, че нямат проблем с другите партии в блока.