Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците, заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието Тодор Танев след среща с Патриотичния фронт (ПФ).

Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре, посочи Танев.

Той посочи, че не е „Кириак Стефчов“, а има „род шест поколения в един и същи гроб и всички са били патриоти“.

Запитан дали се обсъждат кадрови промени в МОН, Танев отговори, че да, но „много малки на този етап. Те са главно в най-близкото ми обкръжение“. Той информира, че вероятно в понеделник ще има заседание на политическия кабинет. Няма да вземам сам решенията, ще го взема колективно, коментира той.

В отговор на друг въпрос той посочи, че министърът не избира нито назначава зам.-министрите и няма и възможности да се освобождава от тях.

„Но не мисля, че сме стигнали до този момент“, допълни той. Ние сме екип на този етап и това, което сме направили, е да направим предложения. Има критика към предложенията, има от наша страна очаквания за повече мнения, посочи Танев.

Той уточни, че е склонен да удължи срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове втори – шести клас.

Той определи като ключов въпроса за комисиите, които утвърждават учебниците, и посочи, че вероятно ще предложи тези комисии да бъдат избирани на случаен принцип от един общ пул, който е предварително тестван за това какви връзки има.

По повод историческата терминология Танев отново каза, че преобладаващото мнение, но не единно, на историците е за турско или османско „владичество“. До този момент обаче няма ясно становище на научната общност как да се нарича.

Ако се обърнем към заглавието на романа „Под игото“, игото не е робство, а идва от владичество, от гръцки, обясни Танев.

Той отново каза, че „съвместно съжителство“ е употребено само в едно изречение и му е било пояснено, че става дума за битови отношения, а не е заложено в цялата програма.

Министърът повтори личното си мнение, че става дума за робство и посочи, че робството не е само индивидуално, може да бъде политическо и духовно. Според него това е придобило популярност в литературата и в народната памет.

Той определи разговора с Патриотичния фронт като конструктивен и посочи, че е съгласен с повечето от направените предложения.

Междувременно, заради предизвикалите скандали нови учебни програми, от ПФ поискаха оставките на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, на началника на министерския кабинет Мюйессер Солак и на директора на Дирекция „Образователни програми” Евгения Костадинова.