С факти и цитати лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отговори на лидера на ДОСТ Лютви Местан, който отправи тежки обвинения срещу него днес в „Тази сутрин”. Задочният спор продължи през целия ден, като в него беше намесено и отиването на Станишев като евродепутат въпреки по-ранните му обещания, че няма да ходи в Брюксел.

"Нямам намерение да влизам в дебат с лидера на ДОСТ. Ще кажа само, че тезите му са несъстоятелни и абсурдни”, коментира експремиерът пред своя пресцентър.

Според Станишев твърденията, че договорките за кабинета „Орешарски” датират от 2012 г. са „от сферата на фантастиката, но не и на сериозната политика”.

„Кабинетът "Борисов 1" беше свален от спонтанните масови протести на българските граждани през февруари 2013 г. Всяко друго твърдение е инсинуация и обижда хората, които тогава излязоха на улицата без страх, за да изразят своите позиция и протест срещу управлението на ГЕРБ”, припомня Станишев, който цитира и наследника си на премиерския пост, оттеглил се, за да няма „окървавен Орлов мост”.

По темата за края на кабинета „Орешарски” лидерът на ПЕС припомня, че днес Местан е заявил, че разговорите по темата са започнали след слабия резултат на БСП на евроизборите. Станишев цитира думите му от началото на годината, когато той обясни решението с нуждата ДПС да извърви пътя си към властта чрез диалог с десните партии, „започнат с кафето с г-н Борисов в Кърджали”.

"A ​емблематичното​ кърджалийско кафе бе "изпито" на 22 март 2014 г., далеч преди европейските избори, които се поведоха на 25 май​", заключи Станишев.​

Кое събитие след кое следва?

Проста справка потвърждава думите на президента на ПЕС.

Знаковото кафе в Кърджали датира от 22 март 2014 г. и още то предизвика сериозни трусове в тогавашната управляваща коалиция.

На 25 май с.г. бяха проведени изборите за Европейски парламент, на които БСП се представи слабо и след които започна открито да се говори за оставка на кабинета "Орешарски".

Тя дойде на 23 юли 2014 г., а на 5 ноември бяха проведени предсрочните избори, продукт на които е сегашната управленска конфигурация.

Как обаче вървят събитията според Лютви Местан:

Имало много изпити кафета

По-късно през деня Лютви Местан използва пресцентъра на ДОСТ, за да отговори на Сергей Станишев. Акцентът в изказването му са кафетата, изпити с Бойко Борисов, които, оказва се, са повече от едно.

„И в най-смелите си предположения обаче не съм допускал, че е възможно „другарите“ от БСП да визират кафето от 22 март 2014 година в Кърджали, защото то беше пито пред кърджалийската общественост (...) Там и дума не стана за Кабинета „Орешарски“, нито за свалянето му, защото беше кафе на кърджалийското гостоприемство”, казва Местан.

По думите му „безспорно” той и Бойко Борисов са пили „късни по време кафета”, но даже в тях не са били договаряни действия за сваляне на кабинета на Пламен Орешарски.

Лидерът на ДОСТ отговаря на удара с удар и припомня обещанието на Сергей Станишев „не само пред (Петър) Курумбашев, но и пред българските социалисти”, че няма отиде в ЕП, даже и да бъде избран за евродепутат.