„Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков в студиото на „Тази сутрин” по повод Бюджет 2018.

„За образованието – това наистина е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, категоричен е Дянков.

По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа.

„България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи”, категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че предстоящият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

„Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби”, коментира Дянков.

„Това показва, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, каза още бившият финансов министър.

По думите му Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

„Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – все пак се залага на 1% дефицит”, коментира Дянков.

„12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, каза той.