Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да състави трето служебно правителство. Той преотстъпва конституционното си задължение на новия държавен глава Румен Радев.

След месец на консултации, заседание на консултативния съвет за национална сигурност и пълен оборот на парламентарната рулетка с мандата, конституционната процедура за съставяне на правителство в този парламент завърши без резултат.

Реформаторите, връщайки мандата дори обявиха, че не очакват добри дни за България. Президентът обяви, че в експеримент с два служебни кабинета няма да участва и обяви, че предложението му да назначи правителство предложено от новоизбрания президент Радев още е валидно.

"С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози на световните новини. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение”, подчерта Плевнелиев.

От началото на мандата на Плевнелиев се смениха три парламента и 5 правителства, 2 от които служебни - назначени от него.

Оценките

Повечето оценки за думите и действията на президента Росен Плевнелиев бяха положителни. Депутатите нарекоха поведението му достойно и сметнаха, че времето до 22 януари е твърде кратко за отделен служебен кабинет.

Критики към Плевнелиев отправиха само партиите в ляво - БСП и АБВ. Хората на Георги Първанов дори заговориха за импийчмънт на Плевнелиев заради нарушаване на конституцията. От това го спасявал само изтичащият му президентски мандат.

ДПС запазиха неутралитет и се изказаха положително и за отиващия си, и за новоизбрания президент.

Какво следва?

Кабинетът в оставка ще работи още един месец, до 22 януари. На правителственото заседание днес премиерът Борисов препоръча на министрите да спрат всички обществени поръчки, освен ако са неизбежни.

Предсрочните избори вече са на хоризонта. Кои обаче са възможните дати за тях? Изборите вероятно ще бъдат насрочени или на 26 март, или на 2 април, тоест - след малко повече от три месеца.