ГЕРБ окачестви позицията на президента Росен Плевнелиев да не съставя служебен кабинет като отговорна и целесъобразна. Левицата пък заеха тезата, че Бойко Борисов и държавният глава разиграват театър от 13 ноември насам.

„Добрата новина е за отговорна и целесъобразна позиция на президента. Лошата е, че Румен Радев дезертира от моралните си задължения. Това, че ще избегнем смяна на два служебни кабинета за месец е добре”, коментира депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Стоян Мирчев от БСП коментира, че разиграният театър е бил нужен, за да може кабинета да свърши далаверите си и да си замете следите. В САЩ не виждаме Доналд Тръмп да се меси на Барак Обама, всичко си има срокове, каза той.

Левицата обвини още Плевнелиев в задълбочаване на кризата. И сега той се опитва да създаде неуправляема ситуация за Румен Радев, преди встъпването му в длъжност, беше коментарът на Валери Жаблянов от левицата след изявлението на държавния глава.

Лидерът на АБВ Георги Първанов
заяви, че Плевнелиев е погазил нормите на Конституцията. „Аз съм под прясното впечатление от изявлението на президента на Републиката г-н Плевнелиев, който току-що след един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България”, посочи той.

Според него Плевнелиев е спасен от импийчмънт единствено от липсата на време, но според Първанов президентът трябва да понесе сериозна политичиска и държавническа отговорност за решенията си.

Председателят на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов заяви, че решението на президента Росен Плевнелиев е било най-нормалното и очаквано, естествено решение.  Симеонов подчерта, че Плевнелиев се е държал изключително отговорно и достойно през целия този период. Според него упрек към него може да има от хората, на които не им пука за държавата и си гледат само партийните интереси.

"Поздравявам Плевнелиев, че за същия период, за който премиерът нямаше верен ход, той няма грешни решения. Поведението на Радев е поведение на некомпетентен и страхлив човек", допълни той.

Докато ген. Радев не е встъпил в длъжност няма как да прави, каквито и да са действия, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му Плевнелиев е постъпил нормално и държавнически с отказа си да съставя служебно правителство.