Никакви популистки и екзотични действия няма да предприемаме, защото ще изпаднем в икономическа изолация и тези мерки биха били усетени в сметките на българските граждани. С тази заявка служебният премиер влезе във външно министерство, откъдето ще управлява държавата.

Както вече е известно, Марин Райков ще бъде и министър на външните работи – роля, която той прие като особено предизвикателство.

Райков успокои чуждите инвеститори и заяви, че договорите трябва да се спазват. „ЕВН е държавна австрийска компания, как да одържавим една държавна компания, нещата са по-сложни”, коментира той.

Добави обаче, че това не означава, „че ще оставим без последствия формирането на цените”.

Марин Райков се ангажира да направи всичко възможно договорите на ЕРП-тата и тези на НЕК да бъдат качени в интернет. „Ние няма да разграничаваме държавните от частните дружества. Цялата верига на ценообразуването ще бъде разследвана безкомпромисно и в дълбочина”, добави Райков.

„Ако бъдат забелязани нарушения, няма да крием нищо, но самоцелни кампании с популистки действия няма да правим, защото има социални тежнения в българското общество. Има дефицит на справедливост и усещане, че гражданите не са защитени от действията на монополите”, каза още Райков.

Той обясни, че държи да започне работа веднага по изграждането на изборния борд с парламентарните групи и с гражданските представители.

По отношение на външната политика Райков заяви, че приоритетите се дефинират постоянство. „Промяна в приоритетите би било безотговорно. В Близкия Изток текат промени и имат пряко отражение към процесите в Европа. Тези хора не са само наши географски съседи, а както казват французите - съседи по етаж. Разбира се, ключова остава политиката на Балканите. По отношение на Македония трябва да заявя, че европейската перспектива няма алтернатива. Едно е сигурно, че нашата привързаност към европейската перспектива не е достатъчна, трябва и Македония да има привързаност. Ще продължим преговорите. Трябва да създадем добра атмосфера. Това, което го искаме за нас, го искаме и за Македония”, обясни премиерът и външен министър.

Преди това досегашният министър на външните работи Николай Младенов заяви, че оставя ведомството в ръцете на Райков, за да защитава демокрацията.