Престрелката с „роднински” схеми между ГЕРБ и БСП продължава с пълна сила
Стоян Мирчев и Тома Биков в надпревара чие разкритие за шуробаджанащина ще е по-бомбастично
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    6
Тома Биков и Стоян Мирчев
Снимка: Ладислав Цветков

В размяна на тежки обвинения за сливане на партия и местна власт се превърна участието на Стоян Мирчев (БСП) и Тома Биков (ГЕРБ) в студиото на „Тази сутрин”. И двамата депутати дойдоха, подготвени със схеми, показващи схеми на роднински назначения в общини на „противниковата” политическа сила.

Модата да се показват схеми на обвързаностите на едно или друго място в страната тръгна от Елена Йончева, която атакува бившия енергиен министър Делян Добрев с твърдението, че кадрува в общината на родния си град Хасково и там е създал паралелна структура от свои близки и роднини. Вчера офанзивата продължи с твърдения за подобни обвързаности на Томислав Дончев с хора на ключови позиции в Габрово.

Оставки заваляха в Община ХасковоЕлена Йончева обвини депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че назначава близки на ключови позиции в местната власт. Oбщинарите пък обясняват, че си тръгват, защото не могат да работят с кмета

Стоян Мирчев се похвали, че само до вчера по обед БСП са получили над 70 сигнала за подобни практики и най-вероятно общата бройка вече е над 100, като всички те ще бъдат проверени.

„Във всяка община в България ситуацията е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват натиск, те просто приватизират общините”, подчерта социалистът.

БСП заговори за нов „Кумгейт” с участието на Томислав ДончевСпоред депутата от БСП Кристина Сидорова братът на вицепремиера – Момчил Дончев, е назначен за управител на общинско звено „Озеленяване” в града без да е преминал конкурс

„Червеният” депутат посочи, че част от сигналите идват от експерти, които от години са били на определени позиции в общините, но са били принудени да напуснат.

Тома Биков и Стоян Мирчев
Снимка: Ладислав Цветков

По думите му назначените по този начин „приятели, кумове и свекърви” често се оказват на важни постове с достъп до обществен ресурс без нужната експертиза и без конкурс. Мирчев призна, че в случая с брата на Томислав Дончев не е бил нужен конкурс, но е факт, че е застанал начело на общинско предприятие с бюджет от 1 млн. лв. Според народния представител вицепремиерът е близък до кметицата на Габрово и е оказал натиск.

„Какво става в Силистра – положението е същото”, обяви Мирчев и показа нова схема – с общински съветници и роднини, назначени в общински фирми, в художествената галерия, в дирекция в общината и други. Голяма част – без конкурс. Освен това, местният лидер на БСП в Силистра бил заплашван от общински съветник на име Ганчо, „че до два месеца ще се разправя с него”.

Контрасхеми

Със схема в ръка в студиото дойде и Тома Биков от ГЕРБ. Според него в БСП има сформирана „морална милиция”, като обаче всичките сигнали за шуробаджанащина в общините, за които говорят социалистите, така и не са стигнали до прокуратурата (макар поне за Хасково сигнал да има - б.р.).

Имало и нелепости, направени с цел да се „раздуе” обявената схема – сред споменатите вчера била съученичката на съпругата на бивш депутат от ГЕРБ, която работела в габровската община.

Въпреки това замесените в скандалите хора щели да подадат оставки, стана ясно от думите на народния представител.

Биков показа какво се случва в Община Брегово, управлявана вече 5 мандата от социалиста Милчо Лалов. Жена му била учителка в детската градина, сватята – леличка, снахата – счетоводител, сватът – шофьор на домашен социален патронаж и катафалка, сестрата на снахата – домакин в център за настаняване от семеен тип, шуреят – охрана.

Тома Биков и Стоян Мирчев
Снимка: Ладислав Цветков

Отново в Брегово работели следните роднини на депутата Цветан Топчиев (БСП): жената – счетоводител в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост, синът – в комплексното административно обслужване на общината, братът – главен специалист отбранителна и мобилизационна подготовка, жената на брата – управител на защитено жилище, племенникът – в общински отдел.

„Г-жа Нинова казва за този кмет: Брегово не е просто „червена” крепост. Това е място, което носи силата на идеите, силата на характерите. Прекрасна работа за хората от общината – вероятно тези хора”, иронизира я Биков. По думите му няма как при подобно изброяване да се твърди, че всяко назначение е неправомерно и в такива случаи думата трябва да има прокуратурата.

„Позицията на морален стожер е много тежък кръст – той привлича вниманието към този, който е морален стожер”, подчерта Биков и запита задочно Елена Йончева дали по времето, когато е съжителствала със Сергей Станишев, е получавала за филмите си финансиране от Пловдивския панаир на Георги Гергов от БСП. Биков припомни и че като енергиен министър Румен Овчаров е назначил в АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, на когото е кум.

  • 4
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре